Onze Rens: van overprikkeld naar ontspannen

This page is not available in your language and is displayed in Dutch. You must speak and write in Dutch to be able to work as a childminder in the Netherlands.

Karin koos er ruim een jaar geleden voor om over te stappen van een kinderdagverblijf naar gastouderopvang. Ze zag haar zoontje veranderen van een overprikkelde baby naar een kind die ze ontspannen en blij kan ophalen aan het einde van de dag. ,,Ik ben zo blij dat ik deze stap heb genomen. Ik zou echt niet meer anders willen voor Rens.”

Karin: ,,Toen ons zoontje vier maanden was ging hij naar het kinderdagverblijf. Na twee maanden iedere middag een overprikkelde baby ophalen ging er bij mij een lampje branden. Door alle drukte leefde ik een beetje op de automatisch piloot, maar toen bedacht ik me dat ik iets anders moest zoeken. Ik wilde een vertrouwde en rustige omgeving voor hem. Met vaste gezichten.“

,,Een toen nog prille vriendin had een gastouder via 4Kids. Ik heb gelijk een oproep geplaatst op de opvangmarkt. Gereageerd op het profiel van onze gastouder. En er was gelijk een klik. We hebben kennisgemaakt en Inge, onze bemiddelaar, heeft alle afspraken vastgelegd. Binnen een week was alles geregeld. Het ging dus allemaal supersnel!”

,,Ze kent hem goed en begrijpt wat hij wil en nodig heeft”

,,Wat ik zo fijn vind aan onze gastouder is dat het kleinschalig, vertrouwd en huiselijk is. Ze ziet elke kleine ontwikkeling van Rens. Ze kent hem goed en begrijpt wat hij wil en nodig heeft. We ontvangen regelmatig een foto of video en ze houdt rekening met onze wensen. Wij gebruiken bijvoorbeeld wasbare luiers. Zij had dit nog nooit geprobeerd, maar stond er voor open. En met succes! Dus dat is heel fijn.”

,,Even makkelijk een appje sturen als je iets eerder of later bent”

,,De flexibiliteit vind ik een enorm verschil met het kinderdagverblijf. Je kunt even makkelijk een appje sturen dat je er zo aan komt of een uurtje eerder of later bent. En daarnaast is het voor ons veel goedkoper. We hoeven niet standaard elf uur per dag af te nemen. Dat scheelt ons echt enorm in de kosten. Het enige nadeel voor ons is dat onze gastouder twee keer per jaar buiten de schoolvakanties om vakantie heeft. En ik zit vast aan de schoolvakanties. Dus dan moeten we een andere gastouder vinden. Dat is tot nu toe twee keer nodig geweest. En het is Inge ook twee keer gelukt!”

,,Wat ik het allerleukste vind? Als ik mijn zoontje wegbreng en ophaal, hij met een grote glimlach de deur opendoet. En bij het brengen doet hij zelf de deur al dicht. Beter dan dat kun je het niet hebben. Toch?!”