15 jaar 4Kids: Interview Ria en Sebastiaan

This page is not available in your language and is displayed in Dutch. You must speak and write in Dutch to be able to work as a childminder in the Netherlands.

Bijna 50 en 21 jaar waren ze toen vijftien jaar geleden 4Kids geboren werd. Moeder en zoon: de grondleggers van ons gastouderbureau. Het gastouderbureau waar we trots op zijn en waar vanaf het eerste moment de kwaliteit van opvang de boventoon voert. Ria Hagenvoort en Sebastiaan Dekkers vertellen hun verhaal over 15 jaar 4Kids.

Ria:,, Ik was bijna 50 en had een aantal gastouderbureaus voor lokale stichtingen opgezet. Sebastiaan opperde toen: mam, waarom begin je niet voor jezelf? Dan pakken we het samen op. En ja: dat zag ik wel zitten. Een nieuwe uitdaging. In oktober 2004 schreef ik mijn ontslagbrief en op 1 januari 2005 was 4Kids een feit.”

Waarom 4Kids? ,,De merknaam dekte in onze ogen de lading: het kind centraal, alles voor goede opvang van het kind!”

,,Sebastiaan bleef maar reclame maken”

Sebastiaan: ,,op het moment dat 4Kids werd opgericht studeerde ik nog Technische bedrijfswetenschappen in Groningen. Totdat ik mijn opleiding had afgerond, twee jaar later, heb ik dit gecombineerd. Mijn moeder verzorgde het klantcontact en deed de bezoeken. Ik was verantwoordelijk voor het financiële stuk en de zichtbaarheid van 4Kids.” Waarop Ria met een lach op haar gezicht inhaakt: ,,ja, Sebastiaan bleef maar reclame maken. De aanvragen kwamen binnenlopen. Ik werd overspoeld met werk!”

Het begin van 4Kids kende een vliegende start. ,,We wilden eerst regionaal starten, en zo is het ook gegaan”, vertelt Ria. Maar de kracht van mond-tot-mond reclame verraste de twee. Al snel kwam er ook een aanmelding uit Zwolle. ,,En Enschede en Amsterdam”, vult Ria aan. ,,Dat vond ik wel spannend. De stad was onbekend werkterrein voor mij. We wilden gegarandeerd een degelijke en hoge kwaliteit aan gastouders. Een plek waar ouders hun kind met een gerust hart achter kunnen laten. Er moet dus veel vertrouwen zijn in een gastouder om dat te kunnen bieden. Dat vond ik aan het begin wel lastig. Je hebt er gewoon niet altijd zicht op en ik moest vertrouwd raken met het verschil tussen het platteland en de stad.” Sebastiaan: ,,En die hoge maatstaf hanteren we nog steeds. Bij enige twijfel kiezen we ervoor geen samenwerking aan te gaan. Vroeger werd dat veel op onderbuik gevoel gedaan. Tegenwoordig zijn er veel meer tools waarmee we dit objectief kunnen toetsen. Waaronder de risico-inventarisatie en het klanttevredenheidsonderzoek dat doorlopend naar onze (gast)ouders wordt verstuurd.”

En hoe zat het met de diploma-eisen? Ria: ,,vijftien jaar geleden zag het er met name op het gebied van regels wel anders uit dan nu. Iedereen met een hart voor kinderen kon gastouder worden. Daar had je geen opleiding of certificaat Eerste Hulp Aan Kinderen (EHAK) voor nodig. Voor 2005 ontvingen ouders zelfs helemaal geen kinderopvangtoeslag. Je hoefde ook niet bij een gastouderbureau aangesloten te zijn. Dat ging allemaal informeel, onder elkaar. Je mocht blij zijn als je werkgever mee wilde betalen aan de kinderopvang. De komst van Kinderopvangtoeslag heeft het gastouderschap dus wel interessanter gemaakt.”

,,Toen ik vijftien jaar geleden aan mijn mede-studenten vertelde dat ik een bedrijf was gestart in de kinderopvang zeiden ze: oh, kinderopvang?”

In 2009 besloot de Rijksoverheid dat er wat veranderd moest worden in het gastouderschap. Sebastiaan: ,,Gastouderschap werd ondergewaardeerd. En dat is niet terecht. Daarop heb ik, samen met andere ondernemers, een visieplan geschreven. Dit is bijna één-op-één overgenomen waardoor je nu wel een diploma en EHAK nodig hebt om gastouder te worden. Vroeger was het meer ‘oppassen’. Nu is het echt een professioneel beroep.” Een prestatie om trots op te zijn. ,,Dat is inderdaad één van de hoogtepunten uit vijftien jaar 4Kids.”

,,Taart op onze eerste 100 kinderen!”

Wat zijn nog meer hoogtepunten voor jullie geweest? ,,De eerste 100 kinderen, het aannemen van de eerste medewerker, ons eerste pand, de zeiltocht die we als team van 4Kids hebben gemaakt toen we tien jaar bestonden. En dat we in tijden dat het economisch zwaar was toch zijn blijven groeien.”

Ria, in 2016 ben jij gestopt en sindsdien staat je zoon volledig aan het roer. ,,Klopt, het was tijd voor een ander leven dan 4Kids. En 60 is daar een mooie leeftijd voor, toch? Ik heb de hele periode als een aaneenschakeling van wow-momenten ervaren. Het was voor mij een doorlopend feest om dit als moeder en zoon te mogen doen. We hebben het echt samen gedaan.”

Waar zijn jullie het meest trots op? Ria: ,,Dat we een mooi bedrijf hebben neergezet samen.” Sebastiaan is het meest trots op de weg die zij samen hebben afgelegd. Van waar zij samen begonnen en waar 4Kids nu staat: ,,het is een mooi ontwikkelpad geweest van ons, maar ook van onze medewerkers en al onze (gast)ouders.”

,,Zonder deze geweldige gastouders stonden we niet waar we nu staan”

De gastouders van nu, en de gastouders die vanaf het begin aan 4Kids zijn verbonden zijn ontzettend belangrijk. Ria: ,,de gastouders van het eerste uur hebben ons een vliegende start gegeven. Zonder deze geweldige gastouders stonden we niet waar we nu staan. Zij hebben altijd goede opvang verleend, en sommigen doen dat nog steeds! Daar hebben wij ontzettend veel waardering voor!”

Om die waardering ook zichtbaar te maken volgen in de komende maanden zeven verhalen van gastouders die vanaf de start aan 4Kids verbonden zijn. Het eerste verhaal van gastouder Siepie van Steenwijk lees je deze maand al. Houd onze sociale media en website dus goed in de gaten.

Tot slot: wat zijn de ambities voor de komende 15 jaar? ,,Een betrouwbare partner blijven voor ouders en gastouders, de kwaliteit verder verbeteren en onze dienstverlening verduurzamen.”