15 jaar 4Kids: Het verhaal van Maureen Vriesema

This page is not available in your language and is displayed in Dutch. You must speak and write in Dutch to be able to work as a childminder in the Netherlands.

Enthousiast wordt de deur open gedaan. Normaal zouden we elkaar een hand geven, maar we houden keurig 1,5 meter afstand. Aan tafel zit Fos, één van de gastkindjes van Maureen, lekker een banaantje te eten. Maar vraag niet of het lekker is, Nee. Want Fos zit in de fase dat alles ‘nee’ is.

Er wordt een heerlijke kop thee in geschonken en ons gesprek kan beginnen, of eigenlijk worden voortgezet. Wat al snel duidelijk wordt is dat Maureen een betrokken gastouder is die haar gastkinderen echt in het gezin mee laat draaien.

En dat vindt ook ouder Ilse Klijnstra: ,,Voor ons is Fos het tweede kindje dat naar Maureen gaat. Het voelt heel vertrouwd, makkelijk en huiselijk. Ze is voor ons gewoon een top gastmoeder! Ik breng mijn kinderen er graag heen. En wat leuk is: ik kwam er later achter dat Maureen ook al op mij en mijn broer heeft gepast.”

,,Gewoon domweg herrie maken”

Maureen is geen knutselgastouder. Daar is ze te perfectionistisch voor. ,,Ik kan gewoon niet tegen zes stickertjes over elkaar, haha! En dat weten de ouders ook. Wat ik wel graag met ze doe? Puzzelen, spelletjes doen, muziek maken of gewoon domweg herrie maken. Lekker knuffelen met de gastkinderen en ertussen zitten om mee te spelen vind ik heerlijk.”

15 jaar gastouder en 43 gastkinderen verder
,,Het gastouderschap is de afgelopen vijftien jaar veel professioneler geworden.” En daar zegt ze nadrukkelijk bij: ,,als je dat wilt. Er is veel meer documentatie, er worden meer cursussen aangeboden. Maar toch hoop ik dat het huiselijke ook echt blijft. Ik werk niet met vaste tijden voor verschonen of fruit eten. De dag loopt zoals het loopt. En wat leuk is: mijn dochter past nu nog op bij een aantal van mijn gastkinderen. Daardoor heb ik met sommige ouders nog steeds contact. Wat in vijftien jaar tijd nog nooit anders is geworden? Wanneer ik gastkinderen, ook die soms al wel twee jaar bij mij thuis komen, tegen kom in de supermarkt het raar vinden dat ik daar loop. Daar hoor ik niet, ik hoor thuis. Dat blijft bijzonder.”

,,Ik reageerde zo enthousiast: het leek wel alsof ik oma werd!”

,,Uit vijftien jaar gastouderschap zijn mij twee momenten in het bijzonder bijgebleven. De vader van één van mijn gastkinderen belde op dat ze opnieuw in verwachting waren. Hun tweede kindje was op komst. Ik reageerde zo enthousiast, alsof ik oma werd! En waarom ik het juist bij hun zo bijzonder vond? Geen idee. Het was ook niet het eerste gezin waar gezinsuitbreiding plaats vond.”

,,Wat ik daarnaast nooit zal vergeten is dat ik een belletje ontving van de moeder van één van mijn gastkinderen met het verdrietige bericht dat hun dochtertje van toen twee Leukemie had.” Het was bekend dat er iets niet klopte, er was onverklaarbare koorts, maar dan schrik je wel. Wat ik mij nog goed herinner is dat ze verplicht in een plaszak moest plassen, maar dat wilde ze niet. Ze was zelfs zo eigenwijs dat ze haar plas wel 24 uur op kon houden. Ik heb haar nog twee jaar op mogen vangen. Gelukkig is ze nu weer genezen!”

,,Wat zegt Kip? Miauw!”

Naast dat Maureen gastouder is, is ze moeder van drie kinderen en heeft ze een konijn en een poes. En de poes: die heet Kip. ,,Daarom maken we hier vaak een geintje: wat zegt Kip? Miauw!” Haar kinderen en partner zijn ook enthousiast over het gastouderschap. ,,Mijn kinderen vragen iedere ochtend wie er komen en mijn partner vind het ‘keileuk’ om met de oudere kinderen te stoeien.”

Goeie tip van Maureen: het Broodfonds
Drie jaar geleden is Maureen als secretaris gestart bij het Broodfonds van Enschede/Hengelo. ,,Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is ontzettend duur, voor veel zelfstandigen is dat zo. Het Broodfonds is dan een mooie optie. “ Alle informatie over het Broodfonds lees je op www.broodfonds.nl.

Tot slot: wanneer is jouw dag geslaagd?,, Mijn dag is geslaagd als ze zich voor mijn gevoel hebben vermaakt en ze vrolijk naar huis gaan.”

Volgende maand lees je het verhaal van gastouder Alice. Onze gastouder die houdt van ondeugd en pit!