Gastouder of ZZP-gastouder? Kijk of jij meer inkomsten kunt overhouden.

This page is not available in your language and is displayed in Dutch. You must speak and write in Dutch to be able to work as a childminder in the Netherlands.

Als gastouder ben je zelfstandig. Je bent dus niet in dienst van een gastouderbureau. Op papier kun je het gastouderschap op verschillende manieren regelen: als gastouder of ZZP-gastouder. Het is verstandig om goed te kijken naar wat het best bij jouw situatie past, omdat het ook gevolgen heeft voor je inkomsten.

Wel of niet inschrijven bij de Kamer van Koophandel?

Wanneer je als gastouder wilt werken, kun je zelf de keus maken of je je wel of niet gaat inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Dit is namelijk niet verplicht.

Schrijf je je niet in bij de KVK? Dan geef je je inkomsten op als ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’ bij de Belastingdienst. Dat heeft de volgende voor- en nadelen:

Voordelen Nadelen
Je bent niet verplicht om een administratie bij te houden. Let op: Je bent wel verplicht om bonnetjes te bewaren. Zie ook verderop. Je loopt meerdere belastingvoordelen mis. Deze belastingvoordelen zorgen ervoor dat je onder aan de streep, netto, meer overhoudt. De voorwaarden waar je aan moet voldoen om belastingvoordeel te ontvangen lees je verderop.
Je hoeft geen belastingaangiftes te doen voor je btw of andere belastingen.

Belangrijk: wanneer je ervoor kiest om je niet in te schrijven bij de KVK, moet je wel zeker weten dat de Belastingdienst je niet als ondernemer ziet. Anders moet je aan het einde van het jaar alsnog de belastingaangifte doen. En kan de Belastingdienst een boete van 50% over de niet aangegeven belastingen geven. De voorwaarden wanneer de Belastingdienst je als ondernemer ziet, lees je verderop. Je kunt ook een test doen op de website van de Belastingdienst of je wordt gezien als ondernemer.

De Belastingdienst

Over alle inkomsten die je ontvangt moet je belasting betalen. Als je in loondienst bent, heeft je werkgever je belasting al ingehouden voordat je je loon op je rekening hebt staan. Als gastouder ben je niet in loondienst. En betaal je de belasting zelf aan de Belastingdienst, achteraf bij je aangifte inkomstenbelasting. Dus nadat je het geld van de ouders, via het gastouderbureau, hebt ontvangen.

De Belastingdienst kan jou op verschillende manieren zien:
1) Als ondernemer (ZZP-gastouder)
2) Niet als ondernemer (gastouder)

Wanneer de Belastingdienst jou ziet als ondernemer, kun je profiteren van meerdere belastingvoordelen. Hierdoor houd je onder aan de streep (netto) meer inkomsten over.

 

Wil je weten of het voor jou interessant is dat de Belastingdienst jou ziet als ondernemer? Gerhard Schintz, zelfstandig financieel dienstverlener, laat je aan de hand van voorbeelden zien hoe je zoveel mogelijk overhoudt van je verdiensten

Informatiebijeenkomst Zelfstandig ondernemerschap

Bewaar je bonnen

Zorg dat je alle bonnen/facturen bewaart van de uitgaven die je doet voor je gastouderopvang. Je kunt de btw hiervan niet terugvragen, maar je kunt deze bedragen wel opgeven als kosten bij je belastingaangifte. Dit zorgt ervoor dat je winst lager wordt, en je dus minder belasting hoeft te betalen. Je moet je bonnen zeven jaar bewaren. Dit is een eis vanuit de Belastingdienst. In Mijn 4Kids vind je onder Financieel een handig kasboek waarin je al je uitgaven gemakkelijk bij kunt houden. Hier kun je ook je bonnen en facturen toevoegen. Zo heb je alles op één plek staan.

Aan deze kosten kun je denken:
 • boodschappen zoals: brood, melk, fruit, luiers, toiletpapier, (warme)maaltijd;
 • benzine als je kinderen op moet halen;
 • entree van een speelparadijs;
 • knutselspullen, (voorlees)boekjes, speelgoed;
 • lidmaatschap van bijvoorbeeld KIKI;
 • alles om je huis kindvriendelijk te maken, zoals: traphekje, brandblusser of stopcontactbeveiliging;
 • deelname aan de cursus Eerste Hulp aan Kinderen;
 • EHBO-doos;
 • deel van de energierekening;
 • telefoonrekening, als deze op naam van je gastouderopvang staat;
 • bakfiets;
 • box;
 • laptop/telefoon/computer.

Bonnen op naam
Ons advies is om zoveel mogelijk bonnen op naam te zetten. Tip: laat boodschappen speciaal bezorgen voor je gastouderopvang. Dan heb je ze gelijk op naam staan. Of ga één keer in de zoveel tijd naar de Makro of Sligro.

Verbouwing
Ga je je huis verbouwen en is het in het belang van je gastouderopvang? Dan kun je een deel van de kosten opgeven. Ons advies is om dit te bespreken met je accountant.

Aparte rekening

Je kunt een aparte rekening openen voor je gastouderopvang. Zo heb je alle uitgaven en inkomsten voor je gastouderopvang overzichtelijk op één rekening staan.

De voorwaarden voor belastingvoordeel

Om belastingvoordeel te krijgen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Vaak is deze optie interessant wanneer je omzet € 15.000 of meer is. Vanaf die omzet kan je belastingvoordeel al € 1.000,- of meer zijn.

 • Je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel;
 • Je houdt een aantoonbare urenregistratie bij. Je kunt je uren eenvoudig aantonen met de urenregistratie van 4Kids;
 • Je hebt meerdere opdrachtgevers per jaar (opdrachtgevers zijn ouders). Dit hoeven er niet meerdere tegelijk te zijn;
 • Je hebt een contract met de ouders. De contracten maken we bij 4Kids voor je;
 • Je verricht kleine investeringen. Bijvoorbeeld: speelgoed, box of kinderwagen. Je bewaart de bonnen hiervan;
 • Je maakt reclame. Dit kan bijvoorbeeld met een gevelbordje van 4Kids, de flyers die je bij ons kunt bestellen of een profiel op onze opvangmarkt;
 • Je houdt een eigen financiële administratie bij. Dat kan eenvoudig in een Excel-bestand;
 • Je hebt minimaal € 8.500,- omzet per jaar. Dit zijn puur de inkomsten;
 • Je besteedt minimaal 1.225 uur per jaar aan je gastouderopvang. Dit is 47 weken van ongeveer 26 uur. Dit houdt in: kinderen opgevangen, administratie bijgehouden, schoongemaakt, telefoon beantwoord, boodschappen gedaan, etc.);
 • Er is sprake van een soort gezagsverhouding. Opvang voor familie valt hier dus niet onder;
 • Je moet risico lopen: betalingsrisico, geen recht op doorbetaling bij ziekte en geen doorbetaling wanneer je niet werkt. Werk je volgens Dienstverlening aan Huis? Dan kan bij 4Kids de opvangvorm hiervoor aangepast worden. Daarmee vervalt je recht op doorbetaling bij ziekte en het recht op vakantiedagen.

Wanneer je aan bovenstaande voorwaarden voldoet word je door de Belastingdienst als ondernemer gezien.

Voorbeeld belastingvoordeel

In Mijn 4Kids > Downloads kun je in het document ‘Werken als ZZP-gastouder’ een voorbeeld zien van wat het belastingvoordeel kan zijn, wanneer je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel. En de Belastingdienst je als ondernemer ziet. Klik hier om rechtstreeks naar Mijn 4Kids te gaan.

Gratis aanmelden Mijn 4Kids

Ben je nog niet ingeschreven bij gastouderbureau 4Kids? Dan kun je je hier gratis aanmelden. Wanneer je je aanmeldt heb je direct toegang tot Mijn 4Kids.

Aanmelden Mijn 4Kids

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Het kabinet wil dat straks alle zelfstandigen verplicht verzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid. Dit is afgesproken in het pensioenakkoord. Zelfstandigen moeten straks een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) hebben. Met een verzekeringsplicht voor zelfstandigen zijn straks alle werkenden beschermd tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid.

De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Naar verwachting gaat de wijziging in op 1 januari 2027. Dit is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer. Of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant. Bron: Rijksoverheid

Wil je nu alvast een AOV afsluiten? Dan is dat mogelijk. Wij hebben hierover contact met verzekeraar Insify. Goed om alvast te weten: Insify stelt als beperkende voorwaarde een maximumleeftijd van 54 jaar.