Gezond opgroeien met media

This page is not available in your language and is displayed in Dutch. You must speak and write in Dutch to be able to work as a childminder in the Netherlands.

Televisie, telefoon, tablet, computer… oftewel: media. Het is niet meer weg te denken. Ook niet uit het leven van jonge kinderen. Ze komen er dagelijks mee in aanraking. Dus hoe zorg je er nu voor dat je (gast)kind gezond opgroeit met media?

Hoe lang mag een kind achter een beeldscherm?

Het is een vraag die jij misschien ook hebt. Elke gastouder of elk gezin gaat daar anders mee om. Er zijn nog geen goed onderbouwde regels voor schermtijd. De hoeveelheid is per kind verschillend. Afhankelijk van de leeftijd, maar ook van de ontwikkeling en het karakter van het kind.

Tips

 • Het is belangrijk dat mediagebruik niet de enige activiteit is. Zorg voor balans. Ga (samen) ook andere dingen doen, zoals: knutselen, bouwen, een spelletje. Of lekker buiten rennen en klimmen.
 • Geef zelf het goede voorbeeld. Als jij veel op je telefoon zit, dan ziet een kind dat. Je hebt dan ook minder tijd om met je (gast)kind te praten, iets samen te doen of te observeren.

Mediaopvoeding.nl raadt aan baby’s van schermen weg te houden. Voor hun ontwikkeling hebben zij geen beeldschermen nodig. Voor peuters adviseren ze de schermtijd nog te beperken. Kinderen van 0 tot 2 jaar hebben vaak nog veel slaap nodig, en de tijd die overblijft hebben ze nodig om te spelen en te ontdekken.

 

Squla

Squla is een leuk, leerzaam en compleet online oefenprogramma voor peuters en kinderen in groep 1 t/m 8. Squla bevat meer dan 70.000 quizzen ondersteund met illustraties en filmpjes die passen bij de leeftijd van het kind. Je kind speelt en leert met de leukste spelletjes, zoals memory of puzzels.

Ouders en gastouders van 4Kids ontvangen bijna 50% korting op een Squla jaarabonnement. Dit betekent dat je voor een heel jaar Squla maar € 55,- betaalt in plaats van € 105,-.

Meer informatie

De kracht van media

Bij beeldschermtijd denk je misschien al snel aan 'lekker op de bank met een leuk filmpje op Netflix' Maar er is meer! Naast dat media ervoor kan zorgen om even te ontspannen, kan het ook heel leerzaam zijn. Ervoor zorgen dat een kind (samen met jou) in beweging komt en zelfs een sociale functie hebben. Bijvoorbeeld door te beeldschermbellen met oma die ver weg woont.

Tips

 • Zorg dat de media aansluit bij de leeftijd van het kind. Op mediasmarties.nl vind je een online mediagids voor kinderen van 1 tot 12 jaar om (voor-) te lezen, te kijken, luisteren, spelen en doen.
 • Toe aan een rustmomentje thuis of in je opvang? Ga samen met je (gast)kinderen yoga doen. Dit kun je doen met een filmpje op YouTube. Zo staat het scherm wel aan, maar ben je ook in beweging en zorg je voor een moment van rust. Win, win dus!
 • Ga samen dansen, meezingen of liedjes luisteren. Bewegen en plezier maken!
 • Zorg altijd voor interactie. Praten (over wat je ziet) is belangrijk voor de taalontwikkeling van een kind. Dat kan tijdens een filmpje, maar ook zeker daarna. Bijvoorbeeld: je (gast)kind heeft Dikkie Dik gekeken op televisie, en ziet vervolgens buiten een poes. Speel hier dan op in: ,,hé, wat zie je daar? Waar lijkt hij op?”
 

MediaDiamant

MediaDiamant is een handige wegwijzer met praktische tips om kinderen gezond op te laten groeien met media. De MediaDiamant heeft vijf kanten:

 1. Plezier: geniet van de mogelijkheden

 2. Veilig: voorkom risico’s

 3. Samen: begeleid je kind

 4. Inhoud: weet welke media geschikt zijn

 5. Balans: momenten met en zonder

Bij iedere kant geeft de MediaDiamant praktische tips. Op deze pagina lees je daar meer over. In deze brochure lees je tips hoe je je (gast)kind van 0 tot 5 jaar kunt helpen.

Tips voor gastouders

 • Gedurende de dag krijgen jonge kinderen veel prikkels. Dit kan hun ontwikkeling beperken. Om het aantal prikkels te beperken, kun je afspraken maken met de ouders over het aanbieden van prikkels via televisie, spelcomputers en tablets gedurende de dag. Wij adviseren om media in de opvang sporadisch te gebruiken en alleen in het kader van een activiteit (denk aan voorlezen, dansen, zingen). Probeer hier de regels van de mediadiamant aan te houden.
 • Vind je het lastig om hierover met ouders in gesprek te gaan? Netwerk Mediawijsheid en MediaDiamant hebben een mooi document gemaakt, waarbij je aan de hand van voorbeeldvragen het gesprek met ouders aan kunt gaan. Het document download je hier.

Media Ukkie Dagen 2023

Van 24 t/m 31 maart zijn de Media Ukkie Dagen. Tijdens deze dagen wordt er aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar. Op hun website vind je veel tips en inspiratie voor ouders en professionals in de kinderopvang.

 

Gastouder worden bij 4Kids

Wil je gastouder bij 4Kids worden? Wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste gastouders! Al gastouder? Schrijf je gratis en maak gebruik van onze opvangmarkt.

Nog geen gastouder? Maar wil je wel gastouder worden? Via gastouderbureau 4Kids kun je je diploma tot gastouder behalen.

Gratis diplomaroute