15 jaar 4Kids: Het verhaal van Marjan Schuurman

This page is not available in your language and is displayed in Dutch. You must speak and write in Dutch to be able to work as a childminder in the Netherlands.

Haar passie voor cultuur is te zien in haar werk als gastvrouw bij het theater. Stoer is ze ook. Als motorrijdster. En haar liefde voor lezen deelt ze graag met haar opvangkinderen. We hebben het over gastouder Marjan Schuurman.

,,Toen mijn jongste kind naar school ging vond ik het zo stil in huis. Het leek mij heel leuk om kinderen op te vangen. En dat heb ik dus ook gedaan. Ruim 15 jaar geleden kwam ik via een flyer in aanraking met 4Kids. Dit sprak me erg aan. En nog steeds. Ik vind het fijn dat ik een vast contactpersoon heb met wie ik regelmatig contact heb en altijd kan bellen.”

,,Bijzonder en fijn om ouders op die manier te helpen”

Marjan is al 25 jaar gastouder en het verveelt haar nog steeds niet. ,,Nee, zeker niet. Wat het voor mij zo leuk maakt is dat kinderen heel verrassend zijn. Hierdoor is geen dag hetzelfde. Ik heb zelfs één keer een kindje heel vroeg van huis opgehaald terwijl haar moeder boven aan het bevallen was. Dit was wel heel bijzonder en fijn om ouders op die manier te kunnen helpen. Daarnaast vind ik het contact met ouders ook erg leuk. Jonge ouders zijn soms onzeker. Ik denk graag met ze mee. Wanneer zij mij om advies vragen ben ik blij als ik hun kan helpen.”

Steeds nieuwe inzichten krijgen en nieuwe dingen leren. Blijven ontwikkelen. ,,Ook dat zorgt ervoor dat ik het leuk blijf vinden. Na acht jaar gastouderschap ben ik twee keer een jaar één dag in de week naar school gegaan. Eerst heb ik mijn SPW3-diploma behaald. Later mijn SPW4-diploma. Het was een hele leuke en interessante aanvulling van mijn kennis. Maar ook heel tijdrovend. Ik heb inmiddels heel wat kinderen (lees: meer dan 100) opgevangen. En ik volg nog altijd met veel plezier de workshops of cursussen die worden aangeboden.”

,,Als kinderen vrij zijn in hun spel komen ze tot de leukste ideeën!”

Genieten van de natuur. Lekker wandelen of naar de speeltuin in de buurt. Bouwen, zingen en dansen. Aan variatie geen gebrek bij Marjan. Maar kies je liever voor een strakke dagplanning of vrijheid? ,,Ik ben er geen voorstander van om kinderen continue bezig te houden of altijd voorgekauwde activiteiten aan te bieden. Want juist als kinderen de vrijheid hebben om hun eigen spel te doen komen ze tot de leukste ideeën! Die vrijheid krijgen ze bij mij dus ook.”

,,Ze kijken nog steeds regelmatig in hun heen-en-weer schriftje!”

Tot slot de klassieke vraag die bijna iedere keer terugkomt. Wat zijn leuke momenten uit jouw 25 jaar als gastouder? ,,Jaren geleden heb ik drie kinderen uit één gezin mogen opvangen. Voor ieder kind hield ik een heen-en-weer schriftje bij. Jaren later kwam ik hun moeder toevallig tegen. De kinderen zaten al bijna in de puberteit, maar moeder vertelde dat ze al die tijd nog alle heen-en-weer schriftjes had bewaard en er nog regelmatig met de kinderen inkeek. Dat was wel heel leuk om te horen!”

,,En ik heb nog een leuke tip voor alle moeders die geen zin hebben om zelf te koken na een lange werkdag. Blijf net zolang bij je gastouder kletsen totdat je denkt dat je partner het avondeten thuis wel bijna klaar heeft. Dit heeft één ouder een keer bij mij gedaan. Hier moest ik stiekem wel om lachen, haha! Deze tip mag je natuurlijk pas in de praktijk brengen zodra de corona-periode voorbij is. Nu helaas nog zo kort mogelijk.”

Het verhaal van Marjan Schuurman was het laatste verhaal van gastouders die al 15 jaar aan 4Kids zijn verbonden. Lijkt het jou ook leuk om als gastouder aan de slag te gaan? Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe gastouders. Dus kijk rustig rond op onze website of bel ons. Wij vertellen je graag alles over het mooie vak van gastouder.