Nanny of gastouderopvang aan huis. Wat is het verschil?

This page is not available in your language and is displayed in Dutch. You must speak and write in Dutch to be able to work as a childminder in the Netherlands.

Opvang bij de ouder thuis. De één noemt het nanny-opvang. De ander kiest liever voor ‘gastouderopvang aan huis’ of ‘opvang bij een gezin thuis’. Zit er verschil in hoe de opvang werkt? Zolang je geen familie bent van elkaar is er geen verschil. Het is dus maar net welke naam je het ‘beestje’ wilt geven.

Waarom gebruiken we dan nanny en gastouder?

Vaak wordt een gastouder een nanny genoemd wanneer de opvang bij de ouder thuis plaatsvindt. Behalve als je familie bent van elkaar. Vangt de gastouder thuis op? Dan krijgt hij of zij de naam ‘gastouder’. De opvanglocatie bepaalt dus vaak welke naam de functie krijgt. De opvang werkt precies hetzelfde.

Opvang bij een gezin thuis

Bij gastouderbureau 4Kids noemen we het ‘Opvang bij een gezin thuis’. Want dat is precies wat het is. Vangt de gastouder maximaal drie dagen per week, bij één gezin thuis op? En ben je geen familie van elkaar? Dan heet de overeenkomst die gastouder en ouder met elkaar hebben ‘Dienstverlening aan Huis’. Bij deze overeenkomst mag de gastouder bij meerdere gezinnen werken. Als het maar niet meer dan drie dagen per week, per gezin is.

Meerdere voordelen

Het werken met de overeenkomst Dienstverlening aan Huis heeft meerdere voordelen voor gastouders. Bij ziekte wordt de gastouder, na 2 wachtdagen, 6 weken doorbetaald tegen 70% van het loon. Maar in ieder geval het minimumloon. De gastouder heeft recht op 4 weken doorbetaalde vakantie per jaar en ontvangt 8% vakantietoeslag. Je maakt samen afspraken over het uurtarief, de werktijden, werkzaamheden en dagindeling.

 

Meer weten?

In onze brochure lees je meer over gastouderopvang. Je kunt ons natuurlijk ook altijd bellen (0572-341000) of mailen (info@4kids.nl). Wij helpen je met plezier!

Brochure gastouderopvang

Waar moet een gastouder aan voldoen?

Alle gastouders moeten geregistreerd staan in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Dus ook als de opvang bij de ouder thuis plaatsvindt. In het LRK staan alle gastouders die zijn goedgekeurd door de GGD. De gastouder heeft hiervoor het juiste diploma nodig, een geldige VOG en een geldig Certificaat Eerste Hulp aan Kinderen.

Kinderopvangtoeslag

Ouders hebben, net als bij opvang bij de gastouder thuis, recht op kinderopvangtoeslag. Omdat de gastouder bij de overeenkomst ‘Dienstverlening aan Huis’ recht heeft op het minimumloon per uur is de eigen bijdrage voor ouders die opvang zoeken voor één kind naar verhouding wel hoog.

Voor deze ouders is het interessant om te kijken naar opvang bij ouder thuis, maar dat ook kinderen uit andere gezinnen welkom zijn. Als ouder betaal je dan nog steeds per kind, per uur. Maar je hoeft het minimumloon per uur niet alleen te betalen. Deze variant valt niet onder de overeenkomst ‘Dienstverlening aan Huis’. Dit betekent dat de gastouder hier geen recht heeft op doorbetaling bij ziekte en vakantie.

Meer weten?

Bel (0572-341000) of mail (info@4kids.nl) ons gerust. Wij helpen je graag!