15 jaar 4Kids: Het verhaal van Siepie van Steenwijk

This page is not available in your language and is displayed in Dutch. You must speak and write in Dutch to be able to work as a childminder in the Netherlands.

Ria Hagenvoort en Sebastiaan Dekkers benoemden het al in hun verhaal. De gastouders van het eerste uur hebben 4Kids een vliegende start gegeven. Eén van deze gastouders is Siepie van Steenwijk. 15 jaar lang ving ze kinderen op via 4Kids. gastouder is ze sinds 1990 geweest.

,,Ik had er een feestje van willen maken”

Siepie zou per 8 juli 2020 stoppen als gastouder, maar door de corona-crisis werd ze gedwongen om aan het begin van de corona-periode te stoppen. ,,Toen de opvang weer kon beginnen heb ik contact opgenomen met onze huisarts. Zij adviseerde om geen kinderen meer op te vangen omdat mijn man in de risicogroep valt. Dat maakte de keus voor mij snel duidelijk. Ik moest stoppen. Het was een raar afscheid, echt heel jammer. Van zo’n afscheid wil je toch een feestje maken met de kinderen. Ik heb alle kinderen gebeld, een kaart gestuurd en ben bij ze langs geweest om een cadeautje te brengen.”

En hoe begon het 30 jaar geleden? ,,Ik had op dat moment twee kids en mijn vriendin zocht opvang. Dat wilde ik wel doen. Ik had de opleiding Kinderverzorging gedaan, dus dat paste er ook goed bij. Daarnaast was ik eigen baas, vrij in de activiteiten die ik deed met de kinderen en thuis voor mijn eigen kinderen. Met urenbriefjes werden de uren zelf genoteerd en doorgegeven aan de Belastingdienst. Afspraken werden onderling gemaakt en veel kinderen kwamen via, via bij mij. Vanaf 2005 kon je je als zelfstandige inschrijven wanneer je een bepaald aantal kinderen opving. Ik deelde dat met mijn vriendin Ria Slabbekoorn. Nadat we een artikel van 4Kids in de krant zagen hebben we ons toen beiden ingeschreven als gastouder bij 4Kids. Dat is altijd prima bevallen!”

,,Dat was echt geweldig”

Siepie ving in haar periode als gastouder voornamelijk kinderen op in de leeftijd van nul tot vier. Wat ik zoal deed met de kinderen? Veel naar buiten. Alles lopend. Naar de speeltuinen in de buurt, de kinderboerderij. Binnen lekker puzzelen of een spelletje. Van het knutselen was ik iets minder, al werd een verjaardagsmuts natuurlijk wel gemaakt om de verjaardagen te vieren.”

30 jaar, dat zijn vast heel veel kinderen die je hebt opgevangen. ,,Ik wilde dat ik dat had bijgehouden. Ik vind het achteraf wel jammer dat ik dat niet heb gedaan. Ik heb Mijn4Kids-pagina laatst nog wel even doorlopen. Dan zie je weer kinderen voorbij komen waarbij je denkt: o ja, die was hier ook.” En leuke momenten of grappige uitspraken? Heb je die wel opgeschreven? Nee, helaas niet. Wat ik mij nog wel herinner is dat er een kindje binnenkwam die helemaal niet praatte. Totdat ik de handpoppen erbij pakte. Het kind maakte hele verhalen. Dat was echt geweldig!”

,,Siepie is vijf jaar lang een hele lieve, zorgzame gastouder geweest voor onze zoon en dochter”

Eén van de ouders over Siepie

Siepie heeft ook altijd stagiaires gehad. ,,Dat vond ik altijd heel leuk. Iedere keer één stagiaire, twee dagen per week. Eén van deze stagiaires werkt nu ook via 4Kids bij ouders thuis, dat doet ze heel goed.”

Naast dat ze kinderen van buitenaf opving, ving ze ook haar eigen kleinkinderen op. ,,Dat vonden mijn kinderen heel fijn. Ik vond het soms wel een lastige combinatie. Eén van de kleinkinderen was er drie dagen per week. Als hij dan drie dagen doordeweeks was geweest en ze vroegen of hij in het weekend ook nog even kon komen dan was de situatie ineens heel anders. Bij een oma mag je nu eenmaal meer dan bij oma als gastouder. Nu kan ik weer helemaal oma zijn!”

Ja, nu met pensioen! Zijn er al plannen? ,,Ik ga eerst het fotoarchief eens door. Fotoboeken maken voor de kinderen. We hadden een reis van zes weken naar Spanje gepland, maar deze kan nu niet doorgaan. Die bewaren we dus voor een later moment! “

Volgende maand lees je het verhaal van gastouder Maureen Vriesema. Een enthousiaste gastouder met een goede tip voor alle gastouders. Houd onze website en social media dus in de gaten!