15 jaar 4Kids: Het verhaal van Mirjam Mols

This page is not available in your language and is displayed in Dutch. You must speak and write in Dutch to be able to work as a childminder in the Netherlands.

Met 12,5 jaar gastouderschap naar De Flierefluiter. En toen ze 15 jaar gastouder was nodigde ze clown Knapie uit: ,,De kinderen werden twee uur lang vermaakt. Er waren poffertjes. De kinderen, ouders en ik genoten. Dat was echt super!”

Mirjam Mols is al ruim 16 jaar gastouder en vanaf de start van 4Kids aan ons verbonden. Ze begon haar loopbaan als gastouder met schoolgaande kinderen. Hier is ze negen jaar geleden mee gestopt en sinds deze zomer is ze weer gestart met BSO. ,,Ik heb een jongetje dat vier dagen in de week bij mij komt. En opeens dacht ik. O, nee. Hij gaat straks naar school. Dan gaat hij weg. Ik besloot om BSO-opvang vast te gaan proberen met een ander jongetje dat na de zomer naar school zou gaan. Dit heb ik besproken met de ouders. Kijken of ik het leuk vind, maar ook of hun kind het leuk vind. En natuurlijk blijf ik het kind goed in de gaten houden of hij nog plezier heeft.”

,,Gastouder zijn is meer dan oppassen”

Net als 4Kids ziet Mirjam haar werk als gastouder echt als een beroep. En ze hoopt dat steeds meer mensen dat zo gaan zien. Ze is een professionele gastouder met een eigen pedagogisch werkplan en heeft veel met KIKI gewerkt. ,,Het is echt meer dan oppassen. Oppassen is vooral gezellig. Een avond of dag. Bij het werken als gastouder komt meer kijken: het pedagogische component. Daarbij volg ik zelf veel cursussen of workshops om mijzelf te blijven ontwikkelen. Het is leuk om na zo’n workshop weer meer bij de kinderen te zien en dit over te kunnen brengen naar hun ouders.” Ik heb ook één ouder die als ze weg gaat zegt: ,,Werk ze!”

Vier dagen in de week springen, dansen en zingen er kinderen bij haar over de vloer. Door de corona-crisis werkt haar man nu thuis. ,,Mijn man vindt mijn werk als gastouder geweldig. Omdat hij nu thuiswerkt kunnen de kinderen niet allemaal meer apart slapen. Er slapen nu maximaal twee kinderen bij elkaar op de kamer. En dat gaat gelukkig heel goed!”

,,Ik laat de kinderen veel zelf doen”

Zelf doen wanneer het kan, helpen wanneer het moet. Goed voor de ontwikkeling van kinderen en voor hun zelfvertrouwen. ,,Ik laat de kinderen veel zelf doen. Ik heb bijvoorbeeld vijf bakken met speelgoed staan. Daar mogen ze zelf één bak uit kiezen. Zo maken de kinderen dus zelf de keus met welk speelgoed ze willen spelen. En natuurlijk zitten we niet de hele dag binnen. Ik heb een mooie, afgesloten tuin. Ik ben veel buiten. En willen de kinderen van drie even alleen buiten spelen? Dan kan dat ook.”

,,Zo leuk al die herinneringen!”

Enthousiast vertelt Mirjam dat ze al 75 kinderen heeft opgevangen. ,,Elke keer als er een kind afscheid neemt dan laat ik de ouders wat in een boekje schrijven. En dan blader ik hem toch weer even door. Ze leuk al die herinneringen! En als je dan ook nog eens iemand tegenkomt die bij je kwam toen ze 5 was en nu 21 is. Dan is dat helemaal leuk. Ondanks dat je je dan realiseert dat je toch echt oud begint te worden, haha!”

Het verhaal van Mirjam Mols is het zesde verhaal uit de reeks van zeven. Volgende maand lees je het laatste verhaal uit de serie van gastouders die al vijftien jaar aan 4Kids verbonden zijn. Het verhaal van gastouder Marjan Schuurman.