Jouw inkomsten - Wat verdient een gastouder?

This page is not available in your language and is displayed in Dutch. You must speak and write in Dutch to be able to work as a childminder in the Netherlands.

Natuurlijk wil je weten wat je verdient als gastouder. Hoeveel je verdient hangt van meerdere factoren af. Hoeveel dagen en hoeveel kinderen wil je bijvoorbeeld opvangen? En wil je gastouderopvang aan huis? Of kies je liever voor opvang bij de ouder thuis?

 

Gratis informatiepakket

Meer weten over gastouderopvang via gastouderbureau 4Kids? Vraag gratis en vrijblijvend het 4Kids informatiepakket aan en ontvang het direct in je mailbox.

Informatiepakket aanvragen

Wat verdient een gastouder per uur?

Wat je verdient mag je als gastouder zelf bepalen. Je bepaalt zelf je werktijden en uurtarief. Gastouderbureau 4Kids adviseert wel een minimaal opvangtarief. Voor 2024 is dat € 6,40 per kind, per uur. De meeste gastouders rekenen voor gastouderopvang bij de gastouder thuis een tarief van € 6,40 tot € 8,00 per kind, per uur. Dus vang je bijvoorbeeld vier kinderen tegelijk op bij jou thuis, dan kun je rekening houden met een vergoeding van € 25,60 tot € 32 per uur.

Voor gastouderopvang in de weekenden of nachten kun je een apart uurtarief vragen. Wij adviseren gastouders om hun opvangtarief jaarlijks op 1 januari te verhogen.

Opvang bij de ouder thuis
Bij gastouderopvang bij de ouder thuis ontvang je een vergoeding per uur. Een gastouder die bij de ouder thuis opvangt moet altijd het wettelijk minimumloon ontvangen. Op 1 januari en 1 juli wordt het minimumloon altijd opgehoogd.

Onkostenvergoeding
Bijna altijd zorgt de gastouder voor het eten en de luiers, zodat ouders dit niet mee hoeven te geven. Hiervoor kun je een onkostenvergoeding vragen aan de ouders. Je kunt ook een kilometervergoeding vragen als je kinderen met de auto brengt of ophaalt van school.

Betaling altijd via het gastouderbureau
Ouders hebben alleen recht op kinderopvangtoeslag als de betaling via een gastouderbureau is geregeld. Ouders mogen daarom nooit hun gastouder rechtstreeks betalen.

Hoe bereken ik mijn uurloon als gastouder?

Als gastouder mag je dus zelf je uurloon bepalen. Maar hoe doe je dat?

  • Kijk naar wat andere gastouders in jouw regio vragen.
  • Kijk naar hoeveel ervaring en opleidingen je hebt.
  • Houd rekening met de kosten die je maakt, zodat je voldoende inkomsten overhoudt.

Bij deze kosten kun je denken aan: je energieverbruik, aanschaf van speelgoed of schoonmaakmiddelen. Maar denk ook aan de opbouw van je aanvullende pensioen, je verzekeringen en het opbouwen van een reservepotje.

TIP Kijk naar wat je jaarlijks voor opbouw van je aanvullende pensioen, verzekeringen en een reservepotje nodig hebt. Wanneer je dit deelt door het aantal uren dat je per jaar wilt gaan opvangen, kun je hiervoor een bedrag meenemen in je uurloon.

Hoeveel verdien je als gastouder per maand?

Je ontvangt als gastouder een opvangvergoeding van de ouders voor wie je opvangt. Als je wilt weten hoeveel je per maand of per jaar gaat verdienen kun je beginnen met onderstaande op een rij te zetten.

  • Hoeveel dagen per week ga je opvangen?
  • Hoeveel uren ga je per dag opvangen?
  • Hoeveel kinderen vang je per dag op?
  • Wat is je uurloon?
  • Ga je ouders laten betalen voor maaltijden, luiers en kilometers?
  • Hoeveel vakantiedagen wil je per jaar?

Heb je dit op een rijtje gezet? Dan zie je wat je bruto inkomsten per jaar zijn. Hier moet je nog inkomstenbelasting over betalen. Ons advies is om 1/3 van je inkomsten apart te zetten voor je inkomstenbelasting.

 

Werken als ZZP-gastouder

Werken als ZZP-gastouder kan je veel belastingvoordeel opleveren, waardoor je onder aan de streep (netto) meer inkomsten overhoudt. Hiervoor moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Werken als ZZP-gastouder

Pensioenopbouw gastouder

In Nederland ontvang je een basispensioen van de overheid wanneer je gepensioneerd bent (AOW). Als gastouder ben je zelfstandig. Je bent dus niet in dienst van een gastouderbureau en bouwt daardoor niet automatisch een aanvullend pensioen op. Het is daarom verstandig hier rekening mee te houden bij het bepalen van je uurtarief.

Als richtlijn voor ‘genoeg pensioen’ wordt vaak 70% van je laatst verdiende bruto-inkomen gebruikt (bron: Rabobank). Maar dit is natuurlijk ook afhankelijk van je thuissituatie en wensen.

Welke verzekeringen moet ik verplicht afsluiten als gastouder?

Je bent verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben als gastouder. Ga je kinderen met de auto vervoeren? Dan adviseren wij om ook een inzittendenverzekering af te sluiten.

4Kids heeft ook een aansprakelijkheidsverzekering. Dekt jouw verzekering de schade niet? Dan is er de mogelijkheid om te kijken of de schade vanuit 4Kids gedekt kan worden.