15 jaar 4Kids: Het verhaal van Karin van Teeffelen

This page is not available in your language and is displayed in Dutch. You must speak and write in Dutch to be able to work as a childminder in the Netherlands.

Je bent jong, hebt twee kinderen en wil er eigenlijk nog wel eentje bij. Eentje nog. Maar manlief denkt daar anders over en zegt: dan ga je toch kinderen opvangen? Zo begon het avontuur van Karin van Teeffelen als gastouder. Inmiddels 25 jaar geleden.

,,Ik was één van de eerste gastouders hier in Zwolle-Zuid die met 4Kids ging werken en ZZP’er werd. In november 2004 had ik Ria Hagenvoort, één van de grondleggers van 4Kids, aan de telefoon. Zij vertelde dat ze per 1 januari ging starten met haar eigen gastouderbureau. Op 1 januari 2005 ging mijn contract bij 4Kids in.”

We kunnen wel zeggen dat Karin een goed geschoolde, leergierige gastouder is. Nog steeds volgt ze iedere keer weer cursussen. ,,En elke keer leer ik weer iets, of word ik mij weer bewust van dingen.” Recent heeft ze nog een babyopleiding gevolgd. Hiervoor moest ze zich onder andere verdiepen in de prikkels bij baby’s. ,,Dit kon je doen door op de grond te gaan liggen met de kinderen, met je ogen dicht en te luisteren. Maar ga maar eens met drie jongens op de grond liggen, die gaan natuurlijk gelijk stoeien. Haha! Dat heb ik dus even anders aan moeten pakken.”

,,Ik raad het echt iedere gastouder aan”

Daarnaast leerde ze ook over Dunstan Babytaal. Misschien ken je het wel? Daarover is Karin heel enthousiast: ,,Ik raad het echt iedere gastouder aan om dit te leren. Je leert met Dunstan Babytaal de vijf verschillende reflexgeluiden van baby’s waarmee ze hun behoeften aangeven. Daar heb je echt wat aan!”

Naast dat Karin goed om weet te gaan met baby’s. Of hoe Karin het zelf zegt: ,,dat is echt mijn kracht”, heeft ze veel oog voor het individuele kind. Ze is flexibel en denkt graag mee met ouders. ,,Wanneer er rust is bij ouders, is er ook rust bij het kind.” Enthousiast vertelt ze een aantal verhalen waarmee ze ouders goed heeft weten te helpen. ,,Ik wil het ouders zo gemakkelijk mogelijk maken en ben dus ook heel flexibel. Als ik ergens kan helpen dan doe ik dat. Dat vraagt inderdaad veel van mijzelf, maar dat maakt ook wie ik ben.” Dat onderschrijft ouder Lisette Brouwer-Pol ook: ,,Karin is een hele betrokken en lieve gastouder. Ze staat altijd voor Liam en ons klaar. Ook buiten de twee standaard opvangdagen. Ze gaat lekker buiten spelen met de kinderen en in huis probeert ze activiteiten/speelgoed af te wisselen. Wij zijn blij dat Karin onze gastouder is.”

Tussendoor komt Dick, de man van Karin, binnengelopen. Op de vraag ‘hoe vind jij het dat Karin gastouder is?’ zegt hij: ,,O, goed hoor”. En al het speelgoed dat over de vloer ligt als je na een dag hard werken thuiskomt? ,,Dat is een ander verhaal. Als het ’s avonds maar weer opgeruimd is. Het één kan niet zonder het ander”, vertelt hij met een lach op zijn gezicht.

,,Meer dan 100 kinderen”

Je hebt vast al veel kinderen opgevangen in 25 jaar tijd? ,,Al meer dan 100. Bij het honderdste kind heb ik taart langsgebracht bij 4Kids en bij alle kinderen die ik op dat moment opving.” Een mooie inhaker voor het verschil in het aantal kinderen dat je vroeger en nu op mag vangen. ,,Vroeger was er nog geen sprake van een maximaal aantal kinderen. Ik had toen veel schoolgaande kinderen. Tijdens de lunch had ik een heel elftal aan kinderen aan tafel zitten. Daar draaide ik mijn hand niet voor om. Ik was toen jong en daar groeide ik zo in mee.” Karin vindt het goed dat er nu een maximum is gesteld voor het aantal kinderen.

,,Beiden in tranen”

Samen met de moeder van haar eerste gastkindje stond ze op het schoolplein toen hij voor het eerst naar school ging. ,,Daar stonden we dan. We keken elkaar aan en stonden daar beiden in tranen. Dat is toch prachtig.”

Tot slot: waar geniet je nu echt van? ,,Het zijn volgens mij de kleinste dingen waar ik het meest van geniet. De knuffels van de kinderen, woorden die ze ineens zeggen. Dat ze toch ineens het trappetje naar de glijbaan oplopen en zo trots als een pauw uit het huisje bij de glijbaan schreeuwen: kijk Karin!”

Volgende maand lees je het interview van gastouder Trudy Bijdam.