December feestmaand! Of toch niet?

This page is not available in your language and is displayed in Dutch. You must speak and write in Dutch to be able to work as a childminder in the Netherlands.

Het is weer december! De maand van gezelligheid, tradities, lichtjes en samen zijn. Van cadeautjes in je schoen, pepernoten eten, een mooie boom uitzoeken en je hele huis versieren met kerstballen en lichtjes. En natuurlijk het jaar afsluiten met oliebollen en vuurwerk. December: een echte feestmaand! Of zie jij dat anders?

De één kijkt er het hele jaar naar uit, de ander sluit zich het liefst de hele maand op in huis en komt pas in januari weer naar buiten. Want december betekent voor de meeste mensen ook stress. En dat geldt in het bijzonder voor mensen die jonge kinderen hebben of met jonge kinderen werken.

Stuiter, stuiter, stuiter

Veel kinderen zijn in december extra druk. Vanwege de spanning rondom Sinterklaas, maar ook omdat er al voor december meerdere kinderfeesten zijn. Zoals Halloween en Sint-Maarten. En als de Sint weer naar Spanje is, staan de volgende feestdagen alweer voor de deur…

Hoe zit dat bij jou?

Merk je ook dat de kinderen in je opvang of thuis vaker moe zijn en sneller huilen? En dat dat zich dan uit in boosheid en frustraties? Jonge kinderen kunnen zelf meestal niet benoemen wat hen dwars zit. Door begrip te tonen voor de gevoelens van het kind en wat extra geduld te hebben, help je het kind zich weer beter te gaan voelen. Boosheid over ongewenst gedrag heeft meestal een averechts effect, dit draagt juist bij aan hun gevoelens van onrust en spanning. Door zoveel mogelijk structuur en rustmomenten in te plannen kun je het kind én jezelf helpen om wat meer ontspannen door deze tijd te komen.

Tips!

  • Maak een pictogrammenkalender met de hoogtepunten in december. Zo weten de kinderen wat er allemaal staat te gebeuren.
  • Creëer een gezellige en veilige omgeving met eenvoudige kerstversiering en lichten. Dit kan de kinderen kalmeren en een gevoel van warmte geven.
  • Probeer de dagelijkste routine zoveel mogelijk te behouden, zelfs tijdens de feestdagen. Kinderen houden van voorspelbaarheid.
  • Minder is meer. Kies zorgvuldig welke activiteiten je onderneemt. Overlaad jonge kinderen niet met teveel prikkels.
  • Veel bewegen, het liefst buiten. Op de trampoline, wandelen, dansen of rennen. Het helpt om even te ontladen.
  • Plan tussendoor geregeld rustige, creatieve activiteiten zoals kleien en tekenen. Die geven ook vaak ontspanning.
  • Neem regelmatig de tijd voor een knuffel of een ander contactmoment, zoals: knus bij elkaar zitten en een verhaaltje voorlezen.

Bedenk dat december vooral draait om samen zijn en gezelligheid. Als jij dat kunt uitstralen naar de kinderen, dan lukt het vast om met elkaar te genieten!