10 tips bij het kiezen van een goed gastouderbureau

Je bent gastouder of wilt gastouder worden. Je mag dan zelf kiezen voor welk gastouderbureau je gaat werken. Maar hoe weet je welk gastouderbureau bij jou past? Waar moet je op letten bij het maken van een keus? En als je wilt overstappen naar een ander gastouderbureau? Kan dat dan zomaar? In deze blog geven we je 10 tips waar je op kunt letten bij het kiezen van een goed gastouderbureau. En hoe dat bij gastouderbureau 4Kids zit.

Tip 1: Registratie Landelijk Register Kinderopvang

Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar zorg ervoor dat het gastouderbureau waarvoor je kiest geregistreerd staat in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Alleen wanneer het gastouderbureau en de gastouder geregistreerd staan in het LRK, hebben ouders recht op kinderopvangtoeslag.

Hoe zit dat bij gastouderbureau 4Kids?
Gastouderbureau 4Kids is geregistreerd in het LRK. Dat geldt ook voor al onze gastouders.

Tip 2: Ervaring en kwaliteit

Hoeveel ervaring heeft het gastouderbureau waarvoor je kiest? Zijn ze startende? Of hebben ze al bewezen een lange tijd mee te kunnen gaan? Je kunt ook gastouders, die al via dat gastouderbureau werken, vragen om hun ervaring.

Om te kijken of het gastouderbureau voldoet aan de wettelijke eisen kun je in het LRK kijken voor de inspectierapporten. Gastouderbureaus worden jaarlijks gecontroleerd door de GGD.

Hoe zit dat bij gastouderbureau 4Kids?
Gastouderbureau 4Kids is in 2005 gestart als gastouderbureau. We hebben inmiddels dus al ruim 18 jaar kennis en ervaring opgedaan binnen de gastouderopvang. En die kennis en ervaring delen we graag met je.

We hebben ieder jaar een positieve inspectie van de GGD. Daarnaast zijn we aangesloten bij de Branchevereniging Kinderopvang en zitten we regelmatig om tafel met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Op deze manier weten we vroegtijdig wat er speelt in de branche en kunnen we onze vraagouders en gastouders snel informeren over actuele onderwerpen.

 

Aanmelden bij 4Kids

Wil je in contact komen ouders die een gastouder zoeken? Dan kun je je gratis aanmelden voor onze opvangmarkt. Wanneer je bent ingelogd kun je elkaar gemakkelijk een bericht sturen en kennismaken.

Aanmelden bij 4Kids

Tip 3: Ondersteuning

Kijk naar wat het gastouderbureau doet om jou te begeleiden bij het werken als gastouder. Krijg je bijvoorbeeld een vast contactpersoon, waarbij je altijd terecht kunt als je vragen hebt? Hoe zit het met de bereikbaarheid? Welke middelen bieden ze jou om in contact te komen met ouders uit je omgeving?

Hoe zit dat bij gastouderbureau 4Kids?
Bij 4Kids heb je een vast contactpersoon uit jouw regio: je bemiddelaar. Wanneer je je bij ons aanmeldt komen we bij jou langs voor een vrijblijvende kennismaking. Zo weet je wie wij zijn. En weten wij wie jij bent. Je bemiddelaar brengt minimaal twee keer per jaar een bezoek aan je opvanglocatie. Ze vult jaarlijks, samen met jou, de risico-inventarisatie in. Zo weet je zeker dat je opvanglocatie veilig is. Naast je bemiddelaar hebben we een team Relatiebeheer. Zij zijn elke dag van 09.00 – 17.00 uur telefonisch bereikbaar voor vragen. Voor pedagogische vragen kun je contact opnemen met onze pedagoge.

Een nieuw gezin waarvoor je gaat opvangen? Wij leggen alle afspraken en wensen voor je vast in een contract. Ben je nieuw bij ons? Dan is het fijn om te weten dat je bij ons géén inschrijfkosten betaalt.

Omdat het belangrijk is dat je aan de wettelijke eisen blijft voldoen om als gastouder te mogen werken, helpen wij je daarbij. Verloopt je certificaat Eerste Hulp aan Kinderen binnenkort? Zijn alle personen die ingeschreven of structureel aanwezig zijn op de opvanglocatie, ingeschreven in het Personenregister Kinderopvang? Daar helpen we je aan herinneren.

Ben je ziek? Of ga je met vakantie? Dan kunnen we ouders helpen met het zoeken naar een vervangende gastouder.

Tip 4: Urenregistratie & uitbetaling aan jou

Als gastouder registreer je de uren voor de kinderen die je opvangt. Dan is het fijn als er een urenregistratie is die je gemakkelijk vindt werken. Vraag daarom op welke manier je je uren kunt registeren. Maar ook hoe snel je je uren uitbetaald krijgt door het gastouderbureau. En wat ze voor je doen als ouders niet betalen.

Hoe zit dat bij gastouderbureau 4Kids?
Bij 4Kids heb je een eigen, online omgeving. Hier vind je onder andere al je gegevens en contracten. Delen we kennis met je. En hier kun je ook je urenregistratie doen.

Omdat we het belangrijk vinden dat je je verdiende geld snel ontvangt, verwerken wij de betalingen iedere werkdag. Dit betekent dat wanneer ouders ons hebben betaald, wij jou de volgende werkdag al betalen. Ouders kunnen ons ook via automatische incasso betalen, zodat ze er geen omkijken meer naar hebben. Weigeren ouders om te betalen? Dan hebben wij een betrouwbare incassoservice.

Tip 5: Communicatie

Het is fijn als je als gastouder op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen die spelen binnen de gastouderopvang. Hoe zorgt het gastouderbureau waarvoor je kiest ervoor dat je op de hoogte blijft?

Hoe zit dat bij gastouderbureau 4Kids?
Bij 4Kids ontvang je elke maand een nieuwsbrief waarin we de laatste ontwikkelingen met je delen, maar ook met leuke weetjes en inspiratie. Bij onverwachte veranderingen (denk aan: corona, wetswijzigingen) informeren we je altijd zodra de informatie bij ons bekend is. In je eigen Mijn 4Kids-omgeving kun je veel informatie downloaden. Denk aan: een hitteprotocol, tips over veilig slapen, toestemmingsformulieren, kindvolgsysteem of tips om je goed voor te bereiden op een bezoek van de GGD.

Tip 6: Opleidingsmogelijkheden

Als je gastouder bent is het fijn dat je je kunt blijven ontwikkelen. Vind jij dit ook belangrijk? Kijk dan goed naar het cursusaanbod dat het gastouderbureau te bieden heeft. Ben je nog geen gastouder? Misschien kun je via het gastouderbureau een opleiding tot gastouder volgen. Hier kun je bekijken welke stappen je zet als je gastouder wilt worden.

Hoe zit dat bij gastouderbureau 4Kids?
Bij 4Kids hebben we een breed aanbod aan cursussen. Bijna alle cursussen en workshops zijn gratis voor (gast)ouders die een overeenkomst hebben met 4Kids. Ons cursusaanbod bekijk je hier. Heb je nog niet het juiste diploma om als gastouder aan de slag te gaan? Dan kun je bij ons een opleiding tot gastouder volgen.

 

Opleiding tot gastouder

Wil je graag gastouder worden? Maar heb je nog niet het juiste diploma? Bij 4Kids kun je een opleiding tot gastouder volgen. Met één van de opleidingen zet je je kennis en ervaring om in een erkend diploma. Gemiddeld duurt een opleiding zes maanden.

Opleiding tot gastouder

Tip 7: Pedagogisch beleid

Het pedagogisch beleid is de basis waaruit je werkt als gastouder. Daarom is het belangrijk dat je je kunt vinden in het pedagogisch beleid van het gastouderbureau waarvoor je gaat werken.

Hoe zit dat bij gastouderbureau 4Kids?
Het pedagogisch beleid van gastouderbureau 4Kids is gebaseerd op de vier basisdoelen van Riksen-Walraven. Om op een eenvoudige manier aan de GGD en de ouders voor wie je opvangt te kunnen laten zien hoe je het pedagogisch beleid in de praktijk brengt, hebben wij een pedagogisch werkplan ontwikkeld. Deze kun je op maat voor jouw gastouderopvang invullen. Onze video’s bieden hierin ook ondersteuning:

Tip 8: Verzekering en aansprakelijkheid

Als gastouder ben je verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Maar wat als jouw aansprakelijkheidsverzekering niet voldoende is? Kan het gastouderbureau dan nog iets voor je betekenen?

Hoe zit dat bij gastouderbureau 4Kids?
Je claimt de schade altijd eerst bij je eigen verzekering. En eventueel bij de verzekering van de vraagouder. Keren die niet uit? Dan kunnen wij ons ‘vangnet’-aansprakelijkheidsverzekering inschakelen om te laten beoordelen of er vanuit 4Kids vergoed kan worden.

Tip 9: Vroeg- en voorschoolse educatie

Voorschoolse educatie is een programma voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar dat hun ontwikkeling stimuleert op verschillende gebieden. Vroegschoolse educatie is voor kinderen van groep 1 en 2 van de basisschool. Vind je het fijn om ook vroeg- en/of voorschoolse educatie te kunnen bieden aan kinderen in jouw gastouderopvang? Dan kan het fijn zijn als je dat via het gastouderbureau kunt regelen. Je kunt natuurlijk ook zelf een programma uitkiezen dat bij je past.

Hoe zit dat bij gastouderbureau 4Kids?
Bij gastouderbureau 4Kids werken we met KIKI. Een voor- en vroegschoolse educatie methode voor kinderen vanaf 3 maanden tot 4 jaar en BSO-kinderen. Als gastouder van 4Kids kun je voordelig het KIKI-pakket aanschaffen. Hier vind je er alle informatie over.

Tip 10: Contractduur

Bekijk goed de duur van het contract met het gastouderbureau en controleer hoe flexibel het gastouderbureau is als je je contract wilt wijzigen of beëindigen.

Hoe zit dat bij gastouderbureau 4Kids?
We vinden het belangrijk dat jij je prettig voelt bij het gastouderbureau via wie je opvangt. Daarom hebben we bij gastouderbureau 4Kids geen boeteclausules. Ouders hebben in de overeenkomst met jou een opzegtermijn van één maand, zodat je als gastouder de tijd hebt om nieuwe gastkinderen voor je opvang te vinden.

Overstappen naar een ander gastouderbureau. Kan dat zomaar?

Overstappen naar een ander gastouderbureau kan heel eenvoudig zijn. Stap je over naar 4Kids? Dan ziet dat er zo uit:

Stap 1: Aanmelden. Dat kan via onze website, of door met ons te bellen (0572-341000).

Stap 2: We plannen een kennismakingsgesprek met de bemiddelaar uit jouw regio, op jouw opvanglocatie. Heb je al gezinnen die de opvang ook via 4Kids willen regelen? Dan kan gelijk het startgesprek plaatsvinden. In het startgesprek worden al jullie wensen en afspraken vastgelegd. Leuk extraatje: per gezin dat je meeneemt naar 4Kids, ontvang je € 40,- van ons. Om iets leuks van te doen voor jezelf of voor je opvang.

Stap 3: We gaan de contracten opmaken en ervoor zorgen dat je in het LRK gekoppeld wordt aan 4Kids. En jij, en je eventuele huisgenoten en structureel aanwezigen, in het Personen Register Kinderopvang (PRK) gekoppeld worden aan 4Kids. Belangrijk: zorg ervoor dat de koppeling met je huidige gastouderbureau pas stopt, nadat je een koppeling met 4Kids hebt in het LRK. Daarmee voorkom je dat er een nieuwe aanvraagprocedure gestart moet worden.

Stap 4: Gekoppeld aan 4Kids? En de contracten ondertekend? Dan kan de opvang via 4Kids starten.

 

Meer weten over gastouderbureau 4Kids?

Vraag gratis ons informatiepakket aan en je ontvangt het direct in je mailbox.

Informatiepakket aanvragen