Hoe bepaal je wat je verdient als gastouder?

De knoop is doorgehakt. Je wilt gastouder worden. Je weet welke papieren je nodig hebt en waar je wilt gaan opvangen. Maar hoe bepaal je nu wat je moet verdienen als gastouder? Hoe bereken je je uurloon als gastouder? En wat houd je netto, onder aan de streep, over?

Uurloon gastouder

Als gastouder mag je zelf je uurloon bepalen. Voor gastouderopvang bij de gastouder thuis kun je rekening houden met een tarief van € 6,40 tot € 8,00 per kind, per uur. Dus vang je bijvoorbeeld vier kinderen tegelijk op bij jou thuis, dan kun je rekening houden met een vergoeding van € 25,60 tot € 32 per uur. Wil je ook in de weekenden en/of nachten gaan opvangen? Dan kun je daar een apart tarief voor vragen. Wij adviseren gastouders om hun opvangtarief jaarlijks op 1 januari te verhogen.

Opvang bij de ouder thuis
Wil je bij de ouder thuis gaan opvangen? Dan ontvang je een vergoeding per uur. Je moet altijd het wettelijk minimumloon ontvangen. Het minimumloon wordt altijd op 1 januari en 1 juli opgehoogd.

Onkostenvergoeding
Naast je uurloon kun je ook een onkostenvergoeding vragen aan de ouders voor wie je opvangt. Denk bijvoorbeeld aan een vergoeding voor brood, een warme maaltijd of luiers. Ga je als gastouder ook kinderen ophalen of brengen naar school, met de auto? Dan kun je daar een kilometervergoeding voor vragen.

Wist je dat? Ouders alleen recht op kinderopvangtoeslag hebben als de betaling via een gastouderbureau is geregeld? Ouders mogen daarom nooit hun gastouder rechtstreeks betalen.

Hoe bereken ik mijn uurloon als gastouder?

Bij het bepalen van je uurloon kun je kijken naar wat andere gastouders in jouw regio vragen. En naar hoeveel ervaring en opleidingen je hebt. Daarnaast is het verstandig om rekening te houden met de kosten die je maakt als gastouder. Denk bijvoorbeeld aan: schoonmaakmiddelen, je energieverbruik of aanschaf van speelgoed. Maar ook met de opbouw van je aanvullende pensioen, verzekeringen en het opbouwen van een reservepotje.

TIP: Kijk naar wat je jaarlijks voor opbouw van je aanvullende pensioen, verzekeringen en een reservepotje nodig hebt. Wanneer je dit deelt door het aantal uren dat je per jaar wilt gaan opvangen, kun je hiervoor een bedrag meenemen in je uurloon.

Hoeveel verdien je als gastouder per maand?

Als gastouder ontvang je een opvangvergoeding van de ouders voor wie je opvangt. Wil je weten hoeveel je per jaar of maand gaat verdienen? Begin dan eens om onderstaande op een rij te zetten:

 • Hoeveel dagen per week ga je opvangen?
 • Hoeveel uren ga je per dag opvangen?
 • Hoeveel kinderen vang je per dag op?
 • Wat is je uurloon?
 • Ga je ouders laten betalen voor maaltijden, luiers en kilometers?
 • Hoeveel vakantiedagen wil je per jaar?

Wanneer je dit op een rijtje hebt zet, zie je wat je bruto inkomsten per jaar zijn. Maar bruto is, net als wanneer je in loondienst bent, nog geen netto. Wanneer je in loondienst bent is het bedrag dat je op je rekening krijgt netto. Het bedrag dat jij op je rekening krijgt als gastouder is bruto. Hier moet je dus nog inkomstenbelasting over betalen. Wij adviseren om 1/3 van je inkomsten apart te zetten voor je inkomstenbelasting.

 

Gastouder worden (bij 4Kids)

Wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste gastouders! Nog niet het juiste diploma? Geen probleem. Ook dan kun je bij ons terecht. Bij ons heb je de keuze uit drie opleidingen om gastouder te worden.

Gratis aanmelden

Meer info opleiding tot gastouder

Bouw ik pensioen op als gastouder?

In Nederland ontvang je een basispensioen van de overheid wanneer je gepensioneerd bent (AOW). Als gastouder ben je zelfstandig. Je bent dus niet in dienst van een gastouderbureau en bouwt daardoor niet automatisch een aanvullend pensioen op. Het is daarom verstandig hier rekening mee te houden bij het bepalen van je uurtarief.

Als richtlijn voor ‘genoeg pensioen’ wordt vaak 70% van je laatst verdiende bruto-inkomen gebruikt (bron: Rabobank). Maar dit is natuurlijk ook afhankelijk van je thuissituatie en wensen.

Welke verzekeringen moet ik verplicht afsluiten als gastouder?

Je bent verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben als gastouder. Ga je kinderen met de auto vervoeren? Dan adviseren wij om ook een inzittendenverzekering af te sluiten.

4Kids heeft ook een aansprakelijkheidsverzekering. Dekt jouw verzekering de schade niet? Dan is er de mogelijkheid om te kijken of de schade vanuit 4Kids gedekt kan worden.

Werken als ZZP-gastouder

Op papier kun je het werken als gastouder op verschillende manieren regelen: als gastouder of ZZP-gastouder. Als ZZP-gastouder kun je profiteren van belastingvoordelen waardoor je onder aan de streep (netto) meer inkomsten overhoudt. Hiervoor moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. En de Belastingdienst moet je als ondernemer zien. Vaak is deze optie interessant wanneer je omzet € 15.000 of meer is. Vanaf die omzet kan je belastingvoordeel al € 1.000 of meer zijn.

De voorwaarden waar je aan moet voldoen zijn:

 • inschrijving bij de Kamer van Koophandel;
 • een aantoonbare urenregistratie. Je kunt je uren eenvoudig aantonen met de urenregistratie van 4Kids;
 • minimaal drie opdrachtgevers (opdrachtgevers zijn ouders). Dit hoeven er niet drie tegelijk te zijn, maar drie per jaar;
 • contract met de ouders. De contracten maken we bij 4Kids voor je;
 • verricht kleine investeringen. Bijvoorbeeld: speelgoed, box of kinderwagen. Je bewaart de bonnen hiervan;
 • maakt reclame. Dit kan bijvoorbeeld met een gevelbordje van 4Kids, de flyers die je gratis bij ons kunt bestellen of een profiel op onze opvangmarkt;
 • houdt een eigen financiële administratie bij. Dat kan eenvoudig in een Excel-bestand;
 • minimaal € 8.500,- omzet per jaar. Dit zijn puur de inkomsten.

In Mijn 4Kids > Downloads kun je in het document ‘Werken als ZZP-gastouder’ een voorbeeld zien van wat het belastingvoordeel kan zijn, wanneer je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel. En de Belastingdienst je als ondernemer ziet. Klik hier om rechtstreeks naar Mijn 4Kids te gaan.

Gratis aanmelden Mijn 4Kids

Ben je nog niet ingeschreven bij gastouderbureau 4Kids? Dan kun je je hier gratis aanmelden. Wanneer je je aanmeldt heb je direct toegang tot Mijn 4Kids.

Aanmelden Mijn 4Kids