Update uitspraak speeltoestellen en kinderbedden- en boxen

Vorig jaar werden we verrast door het nieuws dat speeltoestellen bij gastouders opeens gekeurd zouden moeten worden. Na gesprekken tussen de Brancheorganisatie Kinderopvang, waar 4Kids ook lid van is, en de Ministeries lijkt het er nu op dat de overheid een uitzondering gaat maken voor de gastouderopvang.

Wordt deze uitzondering definitief? Dan betekent dit dat het gebruik van speeltoestellen in je gastouderopvang weer is toegestaan. En dat alleen de algemene productveiligheidseisen voor speeltoestellen blijven gelden voor je opvang.

Kinderbedden- en boxen

Daarnaast is het voornemen van de overheid dat er ook geen verdere eisen gaan gelden van de Warenwetregeling voor de kinderbedden en -boxen in de gastouderopvang. Dit betekent dat dan ook hier alleen de algemene veiligheidseisen van toepassing blijven voor je opvang. Belangrijk: het gebruik van een extra matras in een campingbedje is ook dan niet toegestaan. De uitgangspunten om kinderen veilig te laten slapen lees je in ons protocol Veilig slapen.

Wat nu?

De overheid heeft de voorgenomen plannen online gezet. Jij en anderen hebben de mogelijkheid om hierop te reageren. Gastouderbureau 4Kids gaat hier positief op reageren. Jij ook? Je kunt tot 15 april je mening geven via deze pagina: https://www.internetconsultatie.nl/speeltoestellen/b1. Hier vind je ook het officiële bericht van de overheid.