Kinderen stimuleren in hun ontwikkeling? Grijp en creëer je kansen

Wist je dat kinderen zich veel moeilijker ontwikkelen als ze alleen maar alleen spelen? Als gastouder of ouder help je je (gast)kinderen in hun ontwikkeling door in te spelen op alles wat voorbij komt. Zie je dat? Die boom is al helemaal kaal! Kijk, daar rijdt een vuilniswagen!

Spelen geeft kinderen mogelijkheden om ervaringen op te doen. Maar het is een valkuil om te denken dat je kinderen alleen moet laten spelen. En dat je er als volwassene niet naar om hoeft te kijken. Als (gast)ouder heb je dus een belangrijke rol in dit proces. Door kansen te grijpen, die een kind jou de hele dag door geeft, kun jij de ontwikkeling van je (gast)kinderen stimuleren.

Grijp je kansen

Kinderen stellen vragen. Ze maken opmerkingen, zien dingen en nemen initiatieven. Het zijn echte ontdekkers. Ga hierop in. Bij een boom dat zijn blad verliest kun je bijvoorbeeld wat vertellen over de seizoenen. Een rupsje dat voorbij kruipt wordt een mooie vlinder. Het zijn allemaal (onverwachte) gebeurtenissen die jou kansen bieden om hierop in te gaan.

 

Opvang met gevoel

De gevoelswereld van kinderen kan soms heel ingewikkeld zijn. Ze maken zulke grote sprongen in hun ontwikkeling, ontdekken elke keer weer nieuwe emoties en gevoelens en dat kan soms best voor uitdagingen zorgen. Wil je hier meer over weten? Neem dan (gratis) deel aan onze workshop ‘Opvang met gevoel’

Workshop Opvang met gevoel

Kansen creëren

Naast het grijpen van kansen kun je ze natuurlijk ook zelf creëren. Er zijn veel manieren waarop je dat kunt doen. Bijvoorbeeld:

  1. In de gewone, dagelijkse dingen zitten heel veel mogelijkheden die je kunt inzetten om gesprekjes aan te knopen. Laat kinderen bij het fruit eten bijvoorbeeld zelf kiezen welk stukje fruit ze willen, en praat over wat ze proeven. Is het hard? Zacht? Zoet of zuur? Waar groeit het fruit? Welke kleur heeft het? En zitten er ook pitjes in?

  2. Daag ze uit om buiten de kaders te gaan. Doe eens expres iets verkeerd. Zet een pan op je hoofd of trek een kledingstuk verkeerd aan. Maak eens een grapje met taal, of doe alsof je iets verkeerd begrepen hebt. Het maken van grapjes met jonge kinderen leert ze om ‘outside the box’ te denken.

  3. Creëer een leerrijke omgeving. Kinderen spelen veel rustiger en geconcentreerder wanneer een ruimte of een plek een vaste functie heeft. Knutselen aan de grote tafel, spelen met blokken op de grond, een verkleedkist in een hoek van de kamer, voorlezen in de grote stoel voor het raam,... Zorg ervoor dat er in alle hoeken voldoende keuze is in materialen en speelgoed waarmee ze zich helemaal in hun spel kunnen verdiepen.

  4. Bied uitdagende materialen aan. Wanneer speelgoed uitdagend is en voor meerdere doeleinden geschikt, gaan kinderen er langer mee spelen. Dat hoeft geen duur speelgoed te zijn. Met dagelijkse gebruiksvoorwerpen en kosteloos materiaal worden kinderen juist uitgedaagd om zelf te bedenken wat ze ermee kunnen doen, in plaats van dat het al voor ze is ingevuld.

  5. Zorg dat je, naast knutselen, ook andere creatieve activiteiten aanbiedt. Zoals drama, muziek en dans. Drama, of toneel spelen, kan helpen bij het inleven in een ander. Bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden dus. Muziek leert kinderen om goed te luisteren, wat weer een positief effect heeft op leren lezen en begrijpen. Of zing eens een liedje in een andere taal.

Alle kinderen hebben een innerlijke drijfveer om te leren. Door aan te sluiten bij hetgeen waar op dat moment de aandacht van het kind naar uitgaat kun jij op een speelse manier een bijdrage leveren aan zijn of haar ontwikkeling.

Wil je meer weten over hoe je je (gast)kinderen kunt stimuleren? Lees dan ook onze blog 'drie manieren om een kind te helpen in zijn of haar ontwikkeling'

 

Wij zijn er voor jou

Wil je weten wat 4Kids voor jou als (gast)ouder kan betekenen? We vertellen het je graag. Je mag ons ook altijd bellen via 0572-34100.

Wat 4Kids voor gastouders doet

Wat 4Kids voor ouders doet