Gastouderbureau 4Kids
Gastouder worden

Hoe werkt gastouderopvang?

Ouders kiezen voor gastouderopvang omdat het vertrouwd is. Hun kind ziet iedere dag hetzelfde vertrouwde gezicht. Bovendien is gastouderopvang flexibel. Gastouders hebben namelijk veel vrijheid om de kinderopvang af te stemmen op de wensen van de ouder en op die van henzelf. Zo kan er een plezierige en langdurige opvangrelatie ontstaan.

Wensen in kaart brengen

Allereerst zal je moeten bepalen wat voor opvang je wilt aanbieden. Belangrijk is daarbij uit te zoeken wat past bij je eigen (gezins)situatie. Op welke dagen wil je opvang aanbieden en op welke tijden? Uit welke leeftijdscategorie wil je kinderen opvangen en hoeveel? Het is ook belangrijk om te bepalen wat je extra kunt bieden. Heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om de kinderen bij de ouders thuis op te vangen, heb je thuis veel speelruimte, of biedt je opvang aan op de boerderij? Sta je open voor ouders met wisselende roosters? Kortom: wat wordt jouw specialiteit?

Voldoen aan de eisen

Als gastouder verricht je verantwoordelijk werk. Je vangt immers andermans kinderen op. Daarom stellen de overheid en gastouderbureau 4Kids eisen aan gastouders. Zo dien je over een diploma, een certificaat Eerste Hulp aan Kinderen te beschikken en je in te schrijven in het personenregister kinderopvang. Hier vind je alle eisen op een rij.

Gastkinderen vinden

Zodra je weet wat je kunt bieden, kun je een profiel plaatsen op onze Opvangmarkt. Daarnaast kun je in je eigen kennissenkring kijken. Je bemiddelaar helpt je graag met het bekend maken van jouw aanbod. Kijk voor meer informatie op deze pagina.

Kennismaken en afspraken maken

Heb je eenmaal contact met geïnteresseerde ouders? Nodig ze dan uit voor een kennismaking. Is de kennismaking geslaagd en hebben de ouder en jij beiden na afloop een goed gevoel, dan zal er een startgesprek worden gepland met je bemiddelaar. Daarin worden alle afspraken formeel vastgelegd en worden alle praktische zaken nog eens besproken.

Kinderopvang starten en evalueren

Wanneer de opvang eenmaal loopt, vinden er regelmatig evaluatiegesprekken plaats tussen jou, de ouder en je bemiddelaar. Tijdens deze gesprekken wissel je ervaringen uit en worden, indien nodig, afspraken aangepast aan veranderde omstandigheden en de ontwikkeling van je gastkind.