Veelgestelde vragen gastouderopvang

Op deze pagina vind je een overzicht van veelgestelde vragen aan 4Kids. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons. Wij staan voor je klaar!

Opvang bij een gastouder is kleinschalig. Een gastouder mag maximaal zes kinderen tegelijk opvangen. Hierdoor krijgt je kind veel persoonlijke aandacht in een vertrouwde, veilige omgeving. Een veilig en vertrouwd gevoel zorgt voor een goede basis voor de ontwikkeling van je kind.

Daarnaast zijn veel gastouders flexibel. Er zijn zelfs gastouders die ook in de avonden en weekenden opvangen. Dit betekent dat je de opvang kunt afstemmen op tijden dat je opvang nodig hebt. En je niet verplicht bent om vaste dagdelen af te nemen. Dat is ook financieel een voordeel, omdat je alleen de uren betaalt die je met je gastouder hebt afgesproken. Wel adviseren wij om wekelijks minimaal een dagdeel af te nemen, zodat je kind vertrouwd blijft met de gastouder.

Je meldt je gratis aan bij gastouderbureau 4Kids. Na het beantwoorden van een aantal vragen weten wij precies waar je naar op zoek bent. Wij nemen daarna contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Je kunt je oppas bij ons laten aanmelden als gastouder. Wij gaan dan inventariseren aan welke voorwaarden je oppas nog moet voldoen om als gastouder te kunnen werken. Samen met je oppas gaan we ervoor zorgen dat hij/zij vervolgens geregistreerd wordt in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Zodra er zicht is op registratie ontvang je van ons een offerte waarmee je kinderopvangtoeslag kunt aanvragen. Ook maakt je bemiddelaar een afspraak met jou en je gastouder voor een startgesprek. Daarbij wordt de opvangomgeving van het kind bekeken op veiligheid en hygiëne. Daarnaast zullen alle praktische zaken, zoals de urenregistratie, uitgelegd worden. Vanaf het moment dat je oppas geregistreerd is als gastouder kun je gebruik maken van kinderopvangtoeslag. Meer info over de kwaliteitseisen aan gastouders vind je hier.

Jazeker, dat kan. Naaste familieleden bieden juist hele ideale, vertrouwde opvang. Voor naaste familieleden gelden dezelfde voorwaarden als voor anderen die gastouder willen worden. Bekijk hier de voorwaarden waar een gastouder aan moet voldoen.

We doen er alles aan om de kwaliteit van de opvang te waarborgen. We richten ons daarbij in de eerste plaats op de klik tussen ouder, kind en gastouder. Daarnaast besteden we aandacht aan het realiseren van een veilige en schone opvangomgeving. Dit doen we door minimaal twee keer per jaar een bezoek te brengen aan de opvanglocatie en zo samen met de gastouder de locatie na te lopen op mogelijke risico’s.

De vereiste Verklaring omtrent het Gedrag en inschrijving in het Personenregister kinderopvang biedt zekerheid omtrent de achtergrond van de gastouder. Daarnaast moet een gastouder beschikken over een geregistreerd certificaat Eerste Hulp aan Kinderen en het juiste diploma in zorg en welzijn of pedagogiek.

Tot slot wordt met behulp van evaluatiegesprekken aandacht besteed aan de relatie tussen kind, ouder en gastouder. 4Kids krijgt ook jaarlijks een inspectiebezoek van de GGD. Je weet dus zeker dat wij voldoen aan de eisen van de Wet Kinderopvang.

Ook bij een gastouder heb je recht op kinderopvangtoeslag, als je voldoet aan de voorwaarden van de Rijksoverheid. Deze voorwaarden kun je hier bekijken. De hoogte van de kinderopvangtoeslag is afhankelijk van je inkomen. Onder 'Downloads' vind je de Kinderopvangtoeslagentabel van de Belastingdienst. Wil je weten wat opvang bij een gastouder in jouw situatie kost? Maak hier een persoonlijke berekening en vraag daarna vrijblijvend een offerte aan.

Ja, tijdens het ouderschapsverlof heb je recht op kinderopvangtoeslag. Bij werknemers is het aantal gewerkte uren gelijk aan de (overeengekomen) arbeidsduur. Bij ouderschapsverlof wijzigt die arbeidsduur niet. Die omstandigheden hebben dan ook geen invloed op het aantal gewerkte uren en dus ook niet op het aantal uren kinderopvangtoeslag waarop je recht hebt.

Het aanvragen van de toeslag wijst zich vanzelf. Vraag de toeslag aan via de website van de belastingdienst. Het is handig om de offerte die je van ons ontvangen hebt, je DigiD en het burgerservicenummer (BSN) van jou en je eventuele partner bij de hand te houden. Wanneer het programma om het uurtarief vraagt, voer je het uurtarief in dat op de offerte staat, niet het opvangtarief voor de gastouder. Je dient bij het invullen aan te geven wie het eerste kind is. Dit is niet je oudste kind, maar het kind met de meeste opvanguren. Wanneer de kinderen evenveel opvanguren hebben, ga je uit van het kind met het laagste uurtarief, ook dit kun je nakijken op de offerte. Wanneer je ergens niet uit komt, kun je altijd contact opnemen met één van onze medewerkers.

Wanneer het aantal uur opvang of het uurtarief verandert, moet je dit doorgeven bij de Belastingdienst. Zo zorg je ervoor dat je de juiste hoeveelheid kinderopvangtoeslag ontvangt. Dit kun je zelf doen via het wijzigingsprogramma van de Belastingdienst.

Je kunt op deze website een voorbeeldberekening maken van hoeveel je per maand gaat betalen. Wil je precies weten wat gastouderopvang voor jouw situatie kost? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen dan contact met je op en beantwoorden al je vragen.

Ja, dat kan. Er zijn ook gastouders die graag bij een gezin opvangen. Alle informatie hierover vind je op de pagina Varianten gastouderopvang.

Per maand betaal je een vast bedrag aan bureaukosten. Dit is een vergoeding voor de begeleiding en bemiddeling door gastouderbureau 4Kids. Zo krijg je bijvoorbeeld een vaste bemiddelaar die je begeleidt bij de opvang. Helpen wij je bij het zoeken naar een vervangende gastouder als dat nodig is. Bezoeken wij regelmatig de opvanglocatie om te zien of de opvanglocatie en je gastouder nog aan alle eisen voldoen. En zorgen wij voor het 'papierwerk' van de opvang. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het aantal opvanguren en het aantal kinderen. Je betaalt bij 4Kids géén inschrijfkosten. En je betaalt pas bureaukosten zodra de opvang start.

Wil je hier meer over weten? Dat lees je in de PDF '4Kids gastouderopvang en de vergoedingen die je betaalt'. Deze vind je ook onder ‘Downloads > Algemene documenten’ in je eigen Mijn 4Kids-omgeving.

Nee, want de bureaukosten zijn een vast bedrag per kind per maand. Maak een berekening van jouw situatie en zie hoeveel je netto per maand betaalt.

Het is mogelijk om een tijdelijk contract aan te gaan met 4Kids. De minimale looptijd van een contract tussen jou als ouder en 4Kids is vier maanden. De minimale looptijd tussen jou en je gastouder is één maand.

Nee, er zijn geen kosten verbonden aan het startgesprek. Tenzij je tussen het startgesprek en het ontvangen van de overeenkomsten, of de startdatum toch besluit om geen gebruik te maken van de opvang en/of begeleiding van 4Kids. Wij brengen dan € 100,- bij jou in rekening voor de gemaakte kosten van het startgesprek en het opmaken van de overeenkomsten.

Het startgesprek vindt plaats zodra je een gastouder hebt gevonden. Dit is een gesprek met jou, je gastouder en gastouderbureau 4Kids waarin alle afspraken worden vastgelegd.

Een intakegesprek vindt plaats wanneer je nog geen gastouder gevonden hebt en op zoek bent naar passende opvang. Tijdens een intake maak je kennis met je bemiddelaar en bespreek je met haar je specifieke wensen en behoeften rondom de opvang. Een startgesprek vindt plaats als de gastouder gevonden is. Tijdens dit gesprek worden afspraken gemaakt en alle praktische zaken besproken die aan de orde komen bij de opvang, zoals bijvoorbeeld de urenregistratie.

Aan het begin van elke maand worden de opvanguren door jou of de gastouder opgegeven. Dit zijn de opvanguren van de vorige maand. Zodra wij de uren hebben ontvangen, ontvang je van ons een overzicht van de te betalen opvangvergoeding en de bureaukosten. Het totaalbedrag maak je over aan 4Kids. De opvangvergoeding betaalt gastouderbureau 4Kids vervolgens aan je gastouder.

Registreren uren
Het registreren van de uren is heel gemakkelijk en doe je via Mijn 4Kids. Je bemiddelaar legt dit uit tijdens het startgesprek. Bij de urenregistratie kun je als ouder ook de eventuele onkosten opvoeren die je gastouder maakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan maaltijden of luiers die apart in rekening worden gebracht. Vaak zijn de kosten voor luiers ook inbegrepen bij de uurprijs. Of neem je ze zelf mee. Als ouder vergoed je dit rechtstreeks aan de gastouder bij de maandelijkse betaling.

Jaaroverzicht
In februari ontvang je van ons de jaaropgave over het voorgaande jaar. Dit is op basis van de uren die jij aan ons doorgeeft. Hiermee kun je de definitieve aanvraag kinderopvangtoeslag doen. Dit is met name van belang wanneer je te veel, of misschien te weinig kinderopvangtoeslag hebt ontvangen. Of wanneer je meer of juist minder gewerkt hebt dan je had ingeschat bij het aanvragen van de toeslag.

Je bemiddelaar is het vaste gezicht. Zij kent jou en je gastouder persoonlijk en is bekend in de regio. Daarom kun je voor onder andere: vragen die gaan over het contact tussen jou en je gastouder en vragen naar aanleiding van een gesprek terecht bij je bemiddelaar. De contactgegevens van je bemiddelaar vind je op Mijn 4Kids.

Onze relatiebeheerders helpen je telefonisch en per mail graag met vragen over onder andere: Mijn 4Kids, financiën, cursussen of de GGD. Zij zijn van maandag t/m vrijdag van 08.15 – 17.00 uur telefonisch te bereiken via: 0572-341000, keuzemenu - toets 3. Onze relatiebeheerders werken nauw samen met onze bemiddelaars en kunnen in jouw dossier waardoor ook zij goed op de hoogte zijn van jouw situatie.

Nee, in de Wet Kinderopvang is bepaald dat de gastouder niet op hetzelfde woonadres ingeschreven mag staan als de ouder of de partner van de ouder, van wie het kind wordt opgevangen. Oftewel: ouder en gastouder mogen niet op hetzelfde adres wonen. Wanneer jullie op hetzelfde adres wonen, dan kun je geen kinderopvangtoeslag ontvangen voor deze gastouder.

Gastouderopvang werkt anders dan opvang in een kindcentrum. Je selecteert zelf je gastouder en je kind wordt alleen door deze persoon opgevangen. Bij een kindcentrum beslis je niet zelf wie je kind opvangt en daarom is het vanaf 2013 verplicht dat er continu toezicht door vier ogen (twee personen) is.

Bij gastouderopvang bouw je een vertrouwensrelatie op met je gastouder en kun je de opvang dagelijks afstemmen met hem/haar. Bovendien brengt je bemiddelaar periodiek een bezoek aan je gastouder. Feitelijk kennen we in de gastouderopvang daarom het zes-ogen-principe: de ogen van de gastouder, van jou en van de bemiddelaar.

Op zoek naar een gastouder?

Meld je aan bij 4Kids, zodat wij je kunnen helpen met je zoektocht. Of neem contact met ons op door te bellen (0572-341000) of te mailen (opvangadvies@4kids.nl). Wij helpen je met plezier!

Aanmelden bij 4Kids

Gratis informatiepakket voor ouders

Gratis informatiepakket

Meer weten over gastouderopvang via gastouderbureau 4Kids? Vraag gratis en vrijblijvend het 4Kids informatiepakket aan en ontvang het direct in je mailbox.

Informatiepakket aanvragen