Voorwaarden gastouder worden

Wanneer je gastouder wilt worden moet je geregistreerd staan in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). In het LRK staan alle gastouders die zijn goedgekeurd door de GGD. Hiervoor moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. En natuurlijk helpen we je daarbij.

 

EHAK certificaat

Heb je nog een geldig certificaat Eerste Hulp aan Kinderen (EHAK) nodig? Deze kun je via ons behalen.

Cursus Eerste Hulp aan Kinderen

Voorwaarden LRK-registratie

Je moet minimaal 18 jaar zijn om te kunnen starten als gastouder. Je kunt natuurlijk al wel eerder beginnen met een opleiding als je die nog nodig hebt.

Er zijn veel diploma’s waarmee je aan de slag kunt als gastouder. Kijk of jouw diploma er ook tussen staat. Ben je nog niet in het bezit van het juiste diploma? Dan kun je bij ons een opleiding volgen tot bijna 80% korting

Opleiding tot gastouder

Je hebt een geldig certificaat Eerste Hulp aan Kinderen nodig. Wanneer je nog geen geldig certificaat hebt kun je deze via ons behalen. Het is een ééndaagse cursus die op verschillende locaties in Nederland wordt aangeboden.

Cursus Eerste Hulp aan Kinderen

Je vraagt een VOG aan bij de gemeente waar je woont. Vind je het fijn als wij dat voor je doen? Dan kan dat. Je krijgt een VOG als blijkt dat je gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor jouw werk als gastouder. Ga je in je eigen huis kinderen opvangen? Dan moeten ook alle huisgenoten boven de 18 jaar en structureel aanwezigen* op de opvanglocatie een VOG aanvragen. En zich inschrijven in het Personenregister Kinderopvang.

* Een persoon is structureel aanwezig als deze persoon minstens één keer in de drie maanden een half uur tijdens opvanguren op de opvanglocatie aanwezig is. Voorbeelden zijn: stagiairs, vrijwilligers, de schoonmaakster of een buurvrouw die regelmatig tijdens opvanguren op bezoek komt.

Als de VOG's binnen zijn kunen jullie (jij, je eventuele huisgenoten boven de 18 jaar en structureel aanwezigen) je inschrijven in het Personenregister Kinderopvang. En een koppelingsverzoek bij ons indienen.

Informatie Personenregister kinderopvang

Je bent ingeschreven in het Personenregister Kinderopvang en aan ons gekoppeld. Het is tijd voor de risico-inventarisatie op de opvanglocatie. Samen met je bemiddelaar ga je alle ruimtes na waarin de opvangkinderen verblijven. Dit doen jullie aan de hand van de risico-inventarisatie Veiligheid en Gezondheid.

Zodra jij en je eventuele huisgenoten ouder dan 18 jaar en structureel aanwezigen zich hebben ingeschreven in het Personenregister Kinderopvang. En wij alle documenten van je hebben ontvangen sturen wij deze op naar je gemeente. De gemeente zorgt ervoor dat de GGD bij je opvanglocatie langskomt voor inspectie. Zodra de GGD goedkeuring heeft gegeven maken wij het laatste papierwerk in orde. Je kunt aan de slag als gastouder!

Leges gastouderopvang
Bij sommige gemeentes moet je leges betalen voor het inschrijven als gastouder in het LRK. Informeer bij je gemeente of en hoeveel leges je moet betalen. Moet je leges betalen? In meerdere gevallen betalen wij mee aan de leges.

Al geregistreerd in het LRK?

Dan hoef je geen nieuwe documenten aan te vragen. Je kunt je LRK-nummer dan aan ons overhandigen. Samen met de kopieën van de documenten die je al in je bezit hebt.

In de PDF Inschrijving Landelijk Register Kinderopvang zie je op één pagina hoe de inschrijving verloopt.

 

Gastouder worden? Zo gaat dat.

Gastouderbureau 4Kids is er om jou te begeleiden bij je gastouderopvang. Wil je de stappen die je zet om gastouder te worden nog eens rustig nalezen? Of bijvoorbeeld bespreken met je partner? Download dan de PDF hieronder. Daarin zie je op één pagina waar je over na kunt denken als je gastouder wilt worden. En de voorwaarden en stappen die je zet om gastouder te worden.

Gastouder worden? Zo gaat dat.

Gratis informatiepakket voor gastouders

Gratis informatiepakket

Meer weten over gastouderopvang via gastouderbureau 4Kids? Vraag gratis en vrijblijvend het 4Kids informatiepakket aan en ontvang het direct in je mailbox.

Informatiepakket aanvragen