Gastouderbureau 4Kids
Gastouder worden

Kwaliteitseisen

Als gastouder verricht je verantwoordelijk werk. Je vangt immers andermans kinderen op. Daarom stellen de overheid en 4Kids eisen aan gastouders.

Je dient

  • in het bezit te zijn van een diploma dat op deze lijst vermeld staat,
  • in het bezit te zijn van een geldig certificaat Eerste Hulp aan Kinderen,
  • ingeschreven te zijn in het Personenregister kinderopvang,
  • indien de opvang bij jou thuis plaatsvindt, dienen volwassen huisgenoten en structureel aanwezigen ook ingeschreven te zijn in het Personenregister kinderopvang,
  • ingeschreven te zijn in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK).

Hoe kom je in het bezit van de benodigde documenten?

Diploma
Wanneer je niet over een diploma op de lijst beschikt, kunt je via 4Kids het diploma MBO-2 Helpende Zorg en Welzijn behalen met de diplomaroute voor gastouders.

Certificaat Eerste Hulp aan kinderen
Het certificaat Eerste Hulp aan kinderen kun je behalen door een ééndaagse cursus Eerste Hulp aan Kinderen bij te wonen. Deze kun je bij ons volgen voor € 45 *. Vind hier een cursus bij jou in de buurt.

* Je betaalt in eerste instantie € 99,- voor de cursus. Zodra je kinderen gaat opvangen via 4Kids ontvang je € 54,- terug.

Personenregister kinderopvang
Om je in te schrijven in het Personenregister kinderopvang dien je eerst een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan te vragen. De VOG kun je aanvragen op het gemeentehuis, het stadskantoor, of online. Online kost een VOG € 33,85, anders € 41,35. Op het moment dat je je inschrijft in het Personenregister mag de VOG niet ouder zijn dan twee maanden. Inschrijven in het Personenregister kinderopvang kost eenmalig € 12,-.

Meer informatie over het personenregister kinderopvang en hoe je je kunt inschrijven lees je in het onderstaande document.

Informatie Personenregister kinderopvang

Alle documenten compleet?
Zodra je bent ingeschreven in het personenregister, alle documenten in je bezit hebt en deze hebt overhandigd aan 4Kids, kunnen wij je inschrijven in het LRK. Het inschrijven neemt enkele weken in beslag.

Leges gastouderopvang
Er zijn gemeenten die kosten in rekening brengen voor het opnemen van jouw opvanglocatie in het Landelijk Register Kinderopvang. Wij hebben van een groot gedeelte van de Nederlandse gemeenten een overzicht gemaakt van de Leges voor gastouderopvang. Gemeenten kunnen deze leges wijzigen. Wij houden deze lijst zo actueel mogelijk, maar adviseren je deze lijst alleen als richtlijn aan te houden. Voor de meest actuele leges in je gemeente kun je de website van je gemeente raadplegen.

Overzicht leges

Reeds geregistreerd in het LRK
Ben je reeds geregistreerd in het LRK? Dan hoef je geen nieuwe documenten aan te vragen. Je kunt ons je LRK-nummer overhandigen samen met kopieën van de documenten die je reeds in je bezit hebt.

Tijdlijn

tijdslijn registratie LRK

Wil je via 4Kids als gastouder aan de slag? Dan kun je je direct inschrijven.