FAQ zelftesten

Wij krijgen steeds meer vragen over de zelftesten voor gastouders. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt met daarin de meestgestelde vragen over deze zelftesten. Staat je vraag er niet tussen? Bel of mail ons gerust!

Alle zelftesten voor gastouders worden door de overheid geleverd.

In de periode van 10 mei t/m ongeveer 24 mei ontvang je je zelftesten. Gastouders die thuis opvangen, ontvangen deze zelftesten op het huisadres. Gastouders die bij de ouder opvangen ontvangen de zelftesten op het adres van (één van de) ouders.

Heb je geen zelftesten ontvangen op je opvangadres? Dan is er iets misgegaan. Helaas is een nalevering niet mogelijk. De overheid zegt hier het volgende over:

Het is bekend dat de gegevens van gastouders in het LRK niet altijd actueel zijn. Dat kan dus betekenen dat gastouders geen pakket met zelftesten ontvangen. Omdat de actie op korte termijn moest worden georganiseerd en ook zijn afgerond, is het niet mogelijk om nazendingen te organiseren. Dat is vervelend voor de gastouder, maar gelet op de omstandigheden vragen we daarvoor begrip.

Nee, de zelftesten zijn een aanvulling en mogen nooit bij klachten worden gebruikt. De zelftest is een extra voorzorgsmaatregel in de kinderopvang. Het is een aanvulling op de bestaande coronamaatregelen. De zelftest komt dus niet in de plaats van de testen die door de GGD worden afgenomen.

Heb je klachten? Of kom je als nauw contact naar voren uit bron- en contactonderzoek? Laat je dan altijd direct testen bij de GGD. Als gastouder heb je voorrang bij de GGD-teststraat.

Zelftesten zijn dus niet bedoeld voor:

  • mensen met klachten;
  • mensen die contact hadden met iemand met corona;
  • mensen die terugkeren uit een hoog risicogebied.

Onderzoek naar zelftesten laat zien dat, mits de zelftest juist wordt afgenomen, de betrouwbaarheid tussen de 58% en 78% ligt. Er is dus een gerede kans dat iemand een negatieve testuitslag krijgt terwijl die persoon wél besmet is met SARS-CoV 2 en het virus mogelijk op anderen kan overdragen.

Heb je klachten? Dan volg je de adviezen uit het protocol gastouderopvang. Meer informatie over zelftesten vind je op de website van de Rijksoverheid. Meer informatie over het testbeleid vind je op de website van het RIVM.

Laten testen met voorrang
Wil je met voorrang getest worden? Controleer dan eerst of je aan het afwegingskader voldoet. Voldoe je aan de eisen voor een sneltest? Dan neem je contact op met 4Kids door te bellen naar 0572-341000 (keuze 3). Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 8:15 en 17:00 uur. Samen controleren we nogmaals het afwegingskader.

Wij vullen een verklaringsformulier in en ondertekenen deze voor akkoord. Met de getekende verklaring kan er met voorrang een afspraak gemaakt worden om te testen. Je maakt zelf een testafspraak bij de GGD via een prioriteitsnummer. Dit speciale nummer ontvang je van ons en is dagelijks bereikbaar tussen 07.30 en 20.00 uur. Let op: De voorrangsregeling werkt alleen als iedereen hier alleen gebruik van maakt als het echt nodig is.

De testlocatie en verdere gang van zaken
Binnen elke GGD-regio is er minstens 1 testlocatie waar gastouders met prioriteit getest kunnen worden. Het moment van de testafname hangt af van de openingstijden van de regionale testlocatie.

  • Je blijft thuis tot je de testuitslag krijgt en verlaat alleen het huis voor de testafspraak.
  • Bij de testlocatie moet je je identiteitsbewijs laten zien en de voorrangsverklaring van 4Kids.
  • Je kan de testuitslag bekijken via coronatest.nl. Je kan alleen inloggen met gebruik van DigiD.
  • Bij een negatieve testuitslag kan je direct weer aan het werk

Bij een positieve testuitslag volgt thuisisolatie. De GGD neemt binnen 24 uur na de testuitslag contact met je op om het bron- en contactonderzoek op te starten. Je informeert zelf alle betrokkenen zoals ouders en 4Kids.

Nee, dat mag niet. De zelftesten zijn voor gastouders. Zodat zij de mogelijkheid hebben om zich tot aan de zomervakantie twee keer per week te testen.