Het verhaal van ouder Erika. Van gastouder naar ouder

De passie voor kinderen spat er vanaf. Zelfs wanneer ik haar via de telefoon spreek. Acht jaar lang was Erika zelf gastouder. En nu maakt ze als ouder gebruik van een gastouder via 4Kids.

,,Via Google vond ik jullie. De naam 4Kids sprak me aan. En ik zag dat jullie overal zaten. Een landelijk en stabiel gastouderbureau. Dat is waar ik behoefte aan had. Doordeweeks was ik gastouder. En in de weekenden runde ik een zwemschool. Omdat de zwemschool acht jaar later was uitgegroeid tot drie zwemscholen in Amsterdam en één in Baarn. En de kinderen wat ouder werden was het voor mij tijd om te schakelen. Ik besloot om te stoppen als gastouder. En mij volledig te richten op de zwemscholen. Waar ik ook mijn passie voor kinderen kwijt kon en kan. Bijvoorbeeld in het geven van zwemlessen of peutersurvivals.”

Nu maken we één dag in de week gebruik van een gastouder aan huis. Ze weet precies wat ik nodig heb. En wat ik belangrijk vind voor mijn kind. Heel fijn! Op dit moment gaat Fabian de andere twee dagen naar de kinderopvang. Maar zodra onze gastouder plek heeft gaat hij weer volledig naar de gastouder. Onze ervaring is dat de gastouder beter voor hem is. De kinderopvang is zo groot. Er is minder aandacht voor hem dan bij de gastouder. Daarnaast is hij bij de gastouder minder ziek. En wanneer hij toch een keer iets minder fit is, kunnen we hem gewoon brengen. Dat geeft ons veel vastigheid. En dat is precies wat wij nodig hebben.

Zijn er dingen die je zelf als gastouder belangrijk vond? En die je nu ook belangrijk vindt bij je gastouder? ,,Ik maakte zelf gedeeltelijk gebruik van de Montessori Methode. Niet alles hoor, ik vond het bijvoorbeeld wel belangrijk dat er speelgoed was. En dat er een speentje gebruikt kon worden. De dingen die ik leuk vond gebruikte ik daar uit. Veel werkjes maken of meehelpen met huishoudelijke taken. Op hun manier natuurlijk! Onze gastouder doet dit op dezelfde manier. En zij is, net als ik Hongaars. Dat zorgt wel voor een extra klik. We hebben bijvoorbeeld afgesproken dat zij Hongaars en Nederlands spreekt tegen Fabian. En dat hij tussen de middag warm eten krijgt. Zoals hij dat thuis ook gewend is. En dat is wat wij zo fijn vinden aan een gastouder. Het huiselijke en kleinschalige. De veiligheid en geborgenheid.”