Gastouderbureau 4Kids
Over gastouderopvang

Hoe werkt gastouderopvang?

Gastouderopvang is kinderopvang die helemaal is afgestemd op jou en je kind. Jij bepaalt uiteindelijk door wie, waar en wanneer je kind wordt opgevangen. Om de perfecte opvang te vinden voor jouw kind zullen we de volgende stappen met je doorlopen.

Wensen in kaart brengen

Allereerst is het belangrijk dat je je wensen in kaart brengt. Wil je dat er andere kinderen aanwezig zijn tijdens de opvang? Geef je de voorkeur aan een gastouder die een bekende van je is, of wil je liever gebruik maken van een gastouder uit ons bestand? Over welke faciliteiten moet een gastouder beschikken? Wil je opvang bij jou thuis of bij de gastouder? Op welke dagen en tijden heb je opvang nodig? Wanneer je je wensen op een rijtje hebt, kun je sneller en gerichter een gastouder vinden.

Gastouder vinden

Zodra je weet waar je naar op zoek bent, kunt je contact opnemen met je bemiddelaar. Zij helpt je graag met het vinden van een geschikte gastouder. Kijk op de pagina gastouder vinden hoe we te werk gaan of check alvast onze Opvangmarkt. Heb je al een gastouder gevonden (bijvoorbeeld een oma, tante of kennis), dan kun je je samen inschrijven bij ons gastouderbureau. Wij controleren of je gastouder al in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) staat. Mocht dit niet het geval zijn, dan zorgen wij ervoor dat jouw gastouder ingeschreven wordt en voor jou aan de slag kan. Lees hier meer over de eisen aan gastouders.

Kennismaken en afspraken maken

Zodra je een gastouder hebt gevonden, kun je kennismaken. Onze gastouders vinden het leuk wanneer je een kijkje komt nemen. Als je dit doet wanneer er kinderen aanwezig zijn, krijg je gelijk een goede indruk van de sfeer. Is de kennismaking geslaagd en heb je na afloop een goed gevoel, dan zal er een startgesprek worden gepland met je bemiddelaar, de gastouder en jou. Daarin worden alle afspraken formeel vastgelegd en worden alle praktische zaken nog eens besproken.

Kinderopvangtoeslag aanvragen

Wanneer je gebruik maakt van een gastouder via 4Kids heb je recht op kinderopvangtoeslag. Via Mijn toeslagen van de Belastingdienst kun je eenvoudig je toeslag aanvragen. Doe dit op tijd, want het duurt enkele weken voordat de Belastingdienst de toeslag uitkeert. Het is jammer als je dit aanzienlijke bedrag moet voorschieten. Kom je er niet uit? Dan helpen wij je graag met de aanvraag.

Opvang evalueren

Wanneer de opvang eenmaal loopt, vinden er regelmatig evaluatiegesprekken plaats tussen jou, de gastouder en je bemiddelaar. Tijdens deze gesprekken wissel je ervaringen uit en worden, indien nodig, afspraken aangepast aan veranderde omstandigheden en de ontwikkeling van jekind.