Gastouderbureau 4Kids
Over gastouderopvang

Hoe werkt gastouderopvang?

Gastouderopvang is kinderopvang die helemaal is afgestemd op u en uw kind. U bepaalt uiteindelijk door wie, waar en wanneer uw kind wordt opgevangen. Om de perfecte opvang te vinden voor uw kind zullen we de volgende stappen met u doorlopen.

Wensen in kaart brengen

Allereerst is het belangrijk dat u uw wensen in kaart brengt. Wilt u dat er andere kinderen aanwezig zijn tijdens de opvang? Geeft u de voorkeur aan een gastouder die een bekende van u is, of wilt u liever gebruik maken van een gastouder uit ons bestand? Over welke faciliteiten moet een gastouder beschikken? Wilt u opvang bij u thuis of bij de gastouder? Op welke dagen en tijden heeft u opvang nodig? Wanneer u uw wensen op een rijtje hebt, kunt u sneller en gerichter een gastouder vinden.

Gastouder vinden

Zodra u weet waar u naar op zoek bent, kunt u contact opnemen met uw bemiddelaar. Zij helpt u graag met het vinden van een geschikte gastouder. Kijk op de pagina gastouder vinden hoe we te werk gaan of check alvast onze Opvangmarkt. Heeft u al een gastouder gevonden (bijvoorbeeld een oma, tante of kennis), dan kunt u zich samen inschrijven bij ons gastouderbureau. Wij controleren of uw gastouder al in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) staat. Mocht dit niet het geval zijn, dan zorgen wij ervoor dat uw gastouder ingeschreven wordt en voor u aan de slag kan. Lees hier meer over de eisen aan gastouders.

Kennismaken en afspraken maken

Zodra u een gastouder hebt gevonden, kunt u kennismaken. Onze gastouders vinden het leuk wanneer u een kijkje komt nemen. Als u dit doet wanneer er kinderen aanwezig zijn, krijgt u gelijk een goede indruk van de sfeer. Is de kennismaking geslaagd en heeft u na afloop een goed gevoel, dan zal er een startgesprek worden gepland met uw bemiddelaar, de gastouder en u. Daarin worden alle afspraken formeel vastgelegd en worden alle praktische zaken nog eens besproken.

Kinderopvangtoeslag aanvragen

Wanneer u gebruik maakt van een gastouder via 4Kids heeft u recht op kinderopvangtoeslag. Via Mijn toeslagen van de Belastingdienst kunt u eenvoudig uw toeslag aanvragen. Doet u dit op tijd, want het duurt enkele weken voordat de Belastingdienst de toeslag uitkeert. Het is jammer als u dit aanzienlijke bedrag moet voorschieten. Komt u er niet uit? Dan helpen wij u graag met de aanvraag.

Opvang evalueren

Wanneer de opvang eenmaal loopt, vinden er regelmatig evaluatiegesprekken plaats tussen u, de gastouder en uw bemiddelaar. Tijdens deze gesprekken wisselt u ervaringen uit en worden, indien nodig, afspraken aangepast aan veranderde omstandigheden en de ontwikkeling van uw kind.