4Kids

Beste {firstname}

Het nieuwe protocol voor de Kinderopvang is gisteren gepubliceerd. Het nieuwste protocol kun je hieronder downloaden. De laatste versie vind je ook op 4kids.nl/corona.

PROTOCOL

De belangrijkste wijzigingen

Quarantaineregels
Als je een huisgenoot of nauw contact bent van iemand die positief getest is op corona, hoef je niet in quarantaine te gaan als je:

  • korter dan 8 weken geleden positief getest bent, hersteld bent en geen klachten hebt;
  • langer dan 1 week geleden een boostervaccinatie hebt gehad en geen klachten hebt.

Krijg je toch coronaklachten? Laat je dan testen. Via de Quarantaine Check van de overheid kun je per situatie nagaan of er een quarantaineadvies geldt.

Uitzondering voor cruciale beroepen
Het kabinet heeft aangekondigd dat er mogelijk een uitzondering op de quarantaineregels komt voor personen met een cruciaal beroep én die niet onder de twee hierboven genoemde uitzonderingen vallen. De overheid is dit nog aan het uitwerken. Daarom is deze uitzondering nu nog niet in werking getreden.

Dienstverlening aan Huis
Het landelijke advies is dat het gezin de quarantaine leefregels volgt die gelden wanneer je besmet bent met het coronavirus. Eén van de leefregels is dat er niemand op bezoek mag komen, behalve voor medische zaken (bijvoorbeeld: huisarts, GGD). Dit betekent dat ouders niet mogen vragen aan de gastouder om opvang te verzorgen. Is een lid van het gezin een categorie 2-contact? Dan kan de opvang doorgaan, mits het gezinslid in strikte afzondering kan blijven. De leefregels isolatie & quarantaine lees je hier.

Quarantaineadvies voor gastouders
Een gastouder gaat in quarantaine als:

  • Iemand in het huishouden van de gastouder positief getest is op corona (categorie 1) én
  • Als de gastouder nauw contact in de privésfeer is van iemand die positief getest op corona (categorie 2)*

Ook geldt het advies om zo snel mogelijk een zelftest af te nemen.

* Nauwe contacten binnen de gastouderopvang vallen niet onder categorie 2 in het bron- en contactonderzoek. Dit zijn bijvoorbeeld de kinderen die worden opgevangen. De gastouder hoeft bij een nauw contact binnen de gastouderopvang niet in quarantaine, tenzij de GGD anders aangeeft (bijvoorbeeld in het geval van een uitbraak bij 3 of meer besmettingen binnen 7 dagen op een groep). Wel geldt het advies om bij klachten te testen. Dat kan met een zelftest of bij de GGD.

Uitzondering op alle hierboven genoemde quarantaineregels, zijn de quarantaineregels die onder het kopje ‘Quarantaineregels’ staan beschreven.

Advies voor kinderen (0-13 jaar)

  • Kinderen tot 13 jaar die in dezelfde groep zitten als een besmet kind of gastouder hoeven niet in quarantaine. Zij kunnen naar de gastouder. Ouders letten extra goed op de gezondheid van hun kinderen. Kinderen blijven in dit geval wel thuis bij klachten. En zij laten zich testen door de GGD.
  • Als er meerdere besmettingen in de groep zijn, doet de GGD uitbraakonderzoek. In dat geval kan de GGD nog wel adviseren om een quarantaine-advies te geven voor de hele groep.

Besmetting of uitbraak?
In het protocol wordt onderscheid gemaakt tussen een besmetting of een uitbraak.

Besmetting
Bij 1 of 2 corona besmettingen in een groep: gastouders en kinderen die als groepsgenoot, als nauw contacten kunnen worden beschouwd van iemand die corona heeft op school of kinderopvang hoeven niet in quarantaine. Ongeacht of de persoon met corona een kind of gastouder is. (categorie 2 contact = minimaal 15 minuten per dag, bij elkaar opgeteld, binnen 1,5 meter).

Uitbraak
Als er binnen een groep 3 of meer corona besmettingen (zowel kinderen als gastouder) zijn binnen 7 dagen, dan gaat de hele groep in quarantaine.

Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op.

Met vriendelijke groet,
Team 4Kids

4Kids B.V. | 0572-341000 | info@4kids.nl | www.4kids.nl
KvK 05076692 | BTW NL819661193B01 | IBAN NL52 RABO 0102 0668 84