Gastouderbureau 4Kids
Nieuws

RIVM wil hoofdluis in kaart brengen

9 maart 2015

Op woensdag 4 maart was het landelijke Luizendag. Op deze dag werden alle schoolgaande kinderen gecontroleerd op hoofdluis. In aanloop naar deze dag lanceerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het onderzoek ‘Luis thuis?’

Landelijke Luizendag

Het idee achter de landelijke Luizendag is dat alle kinderen tegelijk worden gecontroleerd en zo nodig direct worden behandeld. Zo kan het hoofdluisprobleem goed worden aangepakt.

Onderzoek ‘Luis thuis?’

In Nederland werd nog niet bijgehouden hoeveel mensen last hebben van hoofdluis. Met het onderzoek 'Luis thuis?' wil het RIVM dit vanaf nu wel in kaart brengen. Ouders kunnen bij het RIVM een melding doen als hun kind last heeft van hoofdluis. Zo kan het RIVM beoordelen of de huidige richtlijnen voor de bestrijding van hoofdluis passen bij de praktijk en eventueel de voorlichting aanpassen.

Eerste resultaten

Uit eerste resultaten van het onderzoek blijkt dat 36% van alle luizen voorkomt in de groep 8 tot 12 jarigen. Daarna volgt de groep 4 tot 7 jarigen (28%). Het aantal meldingen van kinderen op de middelbare school met luizen is opvallend hoog: 21%. Driekwart van alle meldingen gaat over meisjes.

Heeft uw kind last van hoofdluis? Meld het dan bij het RIVM.

  naar nieuwsoverzicht