Gastouderbureau 4Kids
Nieuws

Het Parool: Flink besparen met gastouderopvang

26 november 2012

De nieuwe bedragen voor de toeslag kinderopvang zijn sinds een week uit te te rekenen op de site van de Dienst Toeslagen. De laagste inkomens worden met rust gelaten, daarboven is het soms flink schrikken.

Ja, ze verdienen bovenmodaal. En ja, ze weel ook dat heel veel mensen dat behoorlijk veel vinden. Niettemin vindt Marcella van Doorn het een flink bedrag, die 176 euro per maand die ze vanaf 1 januari 2013 meer moet betalen voor de opvang van Rivka (3), Jente (6) en Nils (8).

Hierdoor stijgen hun nettokosten voor kinderopvang voor het tweede achtereenvolgende jaar met 25 procent. De veel hogere kosten komen vooral door de uren die de jongste maakt op het kinderdagverblijf, drie dagen in de week. Van Doorn en haar partner werken allebei vier dagen.

Bij de berekening van de toeslag geldt dat het kind dat het meeste kost de minste tegemoetkoming krijgt. Ouders die meer verdienen dan 118.000 euro per jaar krijgen voor dat 'dure' kind zelfs helemaal niets meer terug. Van Doom en haar man krijgen slechts een klein percentage van de crècherekening vergoed.

Het is het tweede jaar dat Van Doorn tobt met hoge opvangkosten. Vorig jaar dreigde het gezin er ook al rond de tweehonderd euro op achteruit te gaan. Dat wist ze op te vangen door de twee oudsten maar één dag in plaats van drie naar de buitenschoolse opvang (bso) te laten gaan. De andere twee dagen ving ze op door alleen op schooltijden te werken en dit op een andere dag te compenseren met heel lang doorwerken.

Niet alleen de kinderopvangtoeslag wordt lager. Een andere factor waar ouders met een kind op de crèche of bso rekening mee moeten houden, is de verhoging van het tarief van het kindercentrum zelf. De maximale vergoeding waarvoor ze toeslag krijgen, is voor 2013 vastgesteld op 6,46 euro voor het kinderdagverblijf en voor buitenschoolse opvang op 6,02 euro. Alles wat een kinderopvang per uur meer kost, betalen ouders zelf.

Ook dit jaar gaan de prijzen weer omhoog, schat Fleur Imming van de brancheorganisatie Kinderopvang, maar minder uitbundig dan in voorgaande jaren. "Voorheen had je een grote vraag en minder aanbod. Nu is het andersom."

Toch denkt ze niet dat opvangorganisaties gaan stunten met tarieven. "De marges zijn al heel smal. De kosten voor huisvesting bijvoorbeeld stijgen elk jaar en we zijn bezig met het afsluiten van een nieuwe cao, waardoor de loonkosten waarschijnlijk ook hoger worden."

Daarbij denkt ze dat de prijs voor ouders toch niet zo'n belangrijke factor is bij het kiezen voor kinderdagverblijf of bso. "Het is locatie, locatie, locatie en daarna komt of de leidsters leuk zijn. De prijs bungelt onderaan."

De meeste ouders maken als gevolg hiervan, net als Van Doorn en haar man, daarom minder gebruik van de opvang en zoeken alternatieven. Linda Woudstra van het Bureau Regeltante, dat bemiddelt voor huispersoneel, onder wie oppassen, nam de afgelopen weken wel een stijging waar in het aantal aanvragen. "Ik vroeg me al af hoe het kwam dat dat aantal in de lift zat." Aan de andere kant: "Er zijn ook ontslagen aangekondigd, dus ik verwacht weinig substantiële groei."

Bij het gastouderbureau 4Kids, dat door heel Nederland bemiddelt, loopt het ook nog niet storm. Wel merkt Sebastiaan Dekkers dat sinds vorige week meer ouders zich online komen oriënteren en de rekenhulp invullen op de site van het gastouderbureau.

Er valt met gastouderopvang namelijk flink wat te besparen, zo rekent hij voor op de website. Volgens dat voorbeeld kan het voor een gezin met een inkomen van 70.000 euro en twee kinderen voor drie dagen op een kinderdagverblijf meer dan vierduizend euro schelen.

Dat komt, zegt hij, doordat bij een gastouder de werkelijk gemaakte uren wordt afgerekend. Gaat een kind acht uur naar de oppas, dan betalen ouders ook acht uur, in plaats van de verplichte afname van tien tot elf uur in het kinderdagverblijf.

Daarbij zitten de tarieven van gastouders vaak niet veel boven de maximale kinderopvangtoeslag van 5,27 euro. "Tussen de vijf en zes euro per uur." Al zal het, denkt hij, in de stad hoger uitvallen dan in een dorp.

Maar ook hierbij hebben hogere inkomens ook last van de beperking van de toeslag voor het 'duurste' kind. Van Doorn laat het echter voorlopig bij het oude. "Rivka gaat in september naar school. Dan zouden we wel een oppas aan huis willen. Maar waar vind je een goede?"

  naar nieuwsoverzicht