Gastouderbureau 4Kids
Nieuws

Appelrestaurant in Assendelft

24 september 2012

Vrijdag 7 september was Kilschans 6 te Assendelft voor één avond een appelrestaurant. De kinderen van gastouder Ingrid Aafjes verrasten hun ouders op culinair, kunstzinnig en creatief gebied. Ze vierden hiermee de afsluiting van het thema waar ze de hele zomer aan gewerkt hebben.

Ingrid Aafjes biedt kinderopvang aan kinderen van nul tot en met twaalf jaar. Om de opvang extra swung te geven, werkt ze thematisch. Dit keer was het thema 'appels'. “Voor volwassenen is een appel een appel, maar voor kinderen valt er veel aan een appel te ontdekken,” vertelt Ingrid. “Het is prachtig om te zien dat voor kinderen de wereld nog een ontdekking is.”De zenuwen gierden door de lijven van de jonge restaurateurs. Terecht, want het restaurant was de kroon op hun wekenlang noeste arbeid. Allereerst hadden de kinderen het restaurant omgetoverd tot een soort van galerie. Karel Appel-achtige kunstwerken sierden de muren en geknutselde appels hingen overal.

Vlak voor de opening kregen alle kinderen een schort aan en een appel-naamkaartje. Eden (3) was bijvoorbeeld serveerster, Anne (6) gastvrouw en Hugo (2) entertainmentboy. Na een officiële ontvangst, mochten de ouders de pijlen naar het restaurant volgen.

De eerste gang was een proeverij van verschillende appelsoorten in schaaltjes die de kinderen zelf hadden gemaakt. Een grote stapel appelpannekoeken (met appelstroop, appelsap en appelmoes) was het hoofdgerecht. Als toetje stond uiteraard uit appeltaart op het menu. De kinderen waren nieuwsgierig wat hun ouders van de gerechten vonden, want ze hadden er zelf voor in de keuken gestaan.


Ook het nodige entertainment werd door de kids verzorgd. Een optreden van het appelkoor en diverse spelletjes konden rekenen op enthousiast applaus. “Ik vond het heel leuk,” vertelt Emmy (3). “Ik weet nu dat in een appel pitjes wonen. En dat appels heel gezond zijn. Oh, en een appel is ook een computer.”

Ingrid lacht. “Ik ben gigantisch trots op de kinderen. Dit restaurant is echt hún project geweest. We hebben alles samen bedacht. Wat heb je nodig in een restaurant? Borden en bestek? Oké, goed bedacht. En een menukaart? Prima, dan gaan we die maken. Ik probeer elk kinder aan te spreken op zijn of haar eigen niveau. Daarom heeft iedereen even veel bijgedragen. Ook de hele kleintjes De avond was een daverend succes en krijgt zeker vervolg. Ons volgende thema is 'post'. Hoe ik dat precies ga uitwerken, weet ik nog niet. Ik verwacht daarbij de nodige hulp van mijn gastkinderen.”

bron: dichtbij.nl - Zaanstreek

  naar nieuwsoverzicht