Gastouderbureau 4Kids
Nieuws

Baby's kunnen beter naar een gastouder

3 mei 2012

Dagblad Metro wijdde op 1 mei een artikel aan het boek 'Wat doen we met de baby?' van psycholoog en journalist Marilse Eerkens. Hierin stelt zij dat baby's beter niet naar de crèche gebracht kunnen worden. Zij ziet in gastouderopvang een goed alternatief. Lees hieronder het volledige artikel.

Baby’s kunnen beter niet naar de crèche. Dat zegt psycholoog en journalist Marilse Eerkens in haar boek Wat doen we met de baby? “De kwaliteit van de kinderopvang in Nederland is gewoon niet goed genoeg. Crèches moeten winst maken, dat gaat ten koste van goed personeel. Laat staan dat er genoeg personeel is.”

Kwaliteit is echter niet het enige belangrijke punt. “Cruciale ontwikkeling van de hersenen vindt namelijk plaats op zeer jonge leeftijd: van 0 tot 1 jaar”, zegt Eerkens. Een voorbeeld is de ontwikkeling van het stresssysteem, dat zich tussen de vier en acht maanden gaat afstellen op de buitenwereld. Als een baby in die periode aan veel stress wordt blootgesteld, is de kans groot dat het kind later gevoeliger wordt voor stress.

“Baby’s met verschillende leidsters krijgen niet de kans om zich te hechten”, legt Eerkens uit. “Daardoor is de leidster minder goed in staat om de baby te kalmeren en wordt de baby aan veel stress blootgesteld.” Een baby kan zich hechten aan verschillende personen, zonder dat dat ten koste gaat van de hechting aan de moeder. “Een baby heeft iemand nodig die er de hele dag eventjes voor hem kan zijn.”

Idealiter zijn dat, in ieder geval het eerste jaar, de ouders zelf, meent Eerkens. Zou de regeling zoals in Scandinavische landen, waar je als ouder anderhalf jaar verlof kan nemen, wat zijn voor Nederland? “Voor de baby is dat systeem ideaal”, zegt Eerkens, “maar na die periode moeten beide ouders fulltime aan de slag om dit dure systeem te kunnen bekostigen. Dan zijn oudere kinderen de klos.”

Eerkens ziet heil in parttime werken. “Hierbij zullen mannen een groter aandeel in de zorg voor de kinderen op zich moeten nemen. Daarbij zou de overheid veel scheutiger mogen zijn met ouderschapsverlof.” Met de huidige perikelen in Den Haag, ziet ze dat echter somber in.

Toch is het investeren in baby’s erg belangrijk, ook economisch gezien. “Want alles wat er fout gaat en iedere kans die gemist wordt op jonge leeftijd, zal later tegen veel hogere kosten rechtgezet moeten worden”, schrijft Eerkens in haar boek.

Maar wat moeten ouders dan, die binnenkort een kindje verwachten? Eerkens: “Mijn advies is: benut je ouderschapsverlof, ook al is het onbetaald. Kies daarna voor een gastouder, het liefste aan huis. Het is geen weggegooid geld. Je investeert in je baby én in jezelf.”

  naar nieuwsoverzicht