4Kids

Beste gastouders,

Afgelopen vrijdag hebben jullie weer kunnen kijken naar een persconferentie van Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Er komen elke dag nog veel besmettingen bij. En er moeten elke dag meer mensen naar het ziekenhuis. Daarom gelden er sinds afgelopen zaterdag nieuwe regels.

Protocol Kinderopvang
We zijn nog in afwachting van het nieuwe protocol voor de kinderopvang. Zodra deze bekend is passen wij ons protocol en FAQ hierop aan. Houd 4kids.nl/corona en onze social media dus goed in de gaten.

Wat we nu al weten

 • Houd 1,5 meter afstand van elkaar, dit is weer verplicht
 • Je mag zelf beslissen of ouders/externen een mondkapje dragen bij het betreden van je opvanglocatie

Het RIVM is ook bezig met het herzien van een aantal maatregelen, waaronder:

 • de quarantaine- en testregels voor (immune) huisgenoten van iemand met corona;
 • de uitzondering op de quarantaineregels van kinderen van 0-4 jaar.

Op dit moment is nog niet duidelijk wat de exacte inhoud van deze maatregelen wordt en wanneer dit bekend wordt gemaakt. Zodra hier duidelijkheid over is, wordt dit meegenomen in het protocol voor de kinderopvang.

Wat we daarnaast nog met jullie willen delen:

Basisregels
De basisregels zijn nog steeds van toepassing. Dus:

 1. was vaak en goed je handen;
 2. hoest en nies in je elleboog;
 3. houd 1,5 meter afstand en schud geen handen;
 4. zorg voor voldoende ventilatie;
 5. heb je klachten? Blijf thuis en laat je direct testen. Ook als je gevaccineerd bent.

Voldoende ventilatie
Je zorgt voor voldoende ventilatie door ramen op een kier te zetten: of via roosters of kieren. Of met mechanische ventilatiesystemen. Lucht je opvangruimtes en andere ruimtes elke dag regelmatig. Doe dat niet als er meerdere mensen in de ruimte aanwezig zijn. Maar bijvoorbeeld vóór aankomst van de kinderen. Of tijdens het buitenspelen door de ramen en deuren 10 á 15 minuten tegenover elkaar open te zetten. Ook nu het kouder wordt, blijft dit wel belangrijk.

Gastouders kunnen met voorrang testen
Als gastouder kun je je nog steeds met voorrang laten testen bij een testlocatie van de GGD. Alle informatie hierover vind je op 4kids.nl/corona, vraag 04.

Wat kun je zelf doen?
Je kunt zelf ook maatregelen nemen. Een aantal tips (zoals te lezen in ons protocol):

 • geef een dwingend advies voor het dragen van een mondkapje bij haal- en brengmomenten;
 • zorg voor spreiding in haal- en brengmomenten;
 • laat kinderen in etappes brengen;
 • laat kinderen bij de voordeur brengen en ophalen;
 • breng- en haalmomenten zijn kort. Informatie over een kind kan ook via de digitale weg (WhatsApp, SMS, mail) of telefonisch;
 • kinderen worden gebracht en gehaald door één volwassene. Dus zonder extra volwassenen of kinderen, die daar geen opvang gebruiken.

Verkouden kinderen
Wij hebben bij ouders, nogmaals, onder de aandacht gebracht dat het belangrijk is dat zij goed nadenken of zij hun verkouden kind naar de gastouder brengen. Dat zij daarmee het risico nemen dat hun gastouder ook verkouden wordt en daardoor niet kan opvangen. Dit advies staat ook in ons protocol gastouderopvang.

Risico-inventarisaties
Ondanks de aangescherpte maatregelen, vinden de risico-inventarisaties fysiek plaats. Dus op de opvanglocatie. Dit komt overeen met het advies dat de GGD GHOR heeft gegeven. Heb jij of de bemiddelaar klachten? Dan wordt de afspraak vanzelfsprekend verplaatst of digitaal gedaan (afhankelijk van de verlooptermijn). Tijdens de risico-inventarisatie wordt 1,5 meter afstand gehouden en volgen we de hygiënemaatregelen.

Minder bron- en contactonderzoek door de GGD
De GGD heeft aangegeven minder bron- en contactonderzoek te kunnen doen. Wat betekent dit? Normaal belt de GGD alle nauwe contacten van een besmet persoon. Nu wordt in veel gevallen aan de besmette persoon gevraagd om zelf contact op te nemen met nauwe contacten. Dit komt door het stijgende aantal besmettingen. En doordat horeca en scholen in september weer open zijn gegaan, heeft de GGD een deel van de medewerkers zien vertrekken. Het kost tijd om nieuw personeel te vinden en op te leiden. De GGD werkt daar continu aan.

Vragen?
Bel of mail ons gerust. Zorg goed voor jezelf en je naasten.

Met vriendelijke groet,
Team 4Kids

4Kids B.V. | 0572-341000 | info@4kids.nl | www.4kids.nl
KvK 05076692 | BTW NL819661193B01 | IBAN NL52 RABO 0102 0668 84