4Kids

Beste {firstname},

Vanaf maandag 8 februari mogen alle kinderen, van 0 jaar tot en met groep 8, weer naar de gastouder. Het dringende verzoek vervalt om alleen gebruik te maken van de gastouderopvang als je een cruciaal beroep hebt. Het OMT noemt dit besluit verantwoord, maar er worden wel aanvullende maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus binnen de opvang tegen te gaan. Waar moet je op letten?

Protocol gastouderopvang en FAQ aangepast
Het protocol gastouderopvang is volledig herschreven naar de nieuwe situatie. De nieuwe versie van het protocol vind je hier. Lees het protocol goed door, zodat je weet hoe de opvang veilig kan plaatsvinden. Naast het protocol is ook onze FAQ aangepast. De meest gestelde vragen vind je op www.4kids.nl/corona. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Laat het ons weten.

Quarantainebeleid voor kinderen aangescherpt
Eén van de algemene maatregelen voor kinderen die door het RIVM is aangescherpt, is het bron- en contactonderzoek en het quarantainebeleid. Het RIVM heeft deze voor kinderen gelijkgesteld aan die voor volwassenen. Dit betekent dat als een kind een nauw contact is van een positief getest persoon, het kind in thuisquarantaine gaat. In de opvang kan dat betekenen dat als de gastouder of een kind positief getest wordt, al snel alle kinderen van de groep in thuisquarantaine moeten.

Over het algemeen is het doel om contact tussen verschillende groepen kinderen op school en in de opvang zoveel mogelijk te beperken. Waarom mag een gastouder dan toch naschoolse opvang bieden? Omdat de opvang bij een gastouder in een kleine groep plaatsvindt en vaak aan kinderen uit dezelfde gezinnen. Hierdoor is het aantal contacten beperkt.

Gezondheidscheck
Gastouders moeten deze gezondheidscheck doen voor aanvang van hun werkzaamheden. Als een van de vragen met ‘ja’ wordt beantwoord, dan mag de gastouder geen opvang verlenen en moet de gastouder zich laten testen. Ook voor ouders geldt dat zij niet op de opvanglocatie komen als een van de vragen van de gezondheidscheck met 'ja' moet worden beantwoord. Gastouders wijzen ouders op dit beleid.

Als een gastouder gedurende de dag klachten ontwikkelt, dan moet hij/zij de opvangkinderen laten ophalen en zich laten testen. Dat geldt ook voor een kind dat op de opvang naast verkoudheidsklachten symptomen als hoesten, koorts en/of benauwdheid ontwikkelt. De ouders wordt gevraagd hun kind op te halen en te laten testen.

Voorrang bij testen voor gastouders
Binnenkort kunnen gastouders (en pedagogisch medewerkers) met voorrang getest worden bij de teststraat van de GGD. Dit wordt nu voorbereid. Zodra er meer bekend is volgt er een aangepast protocol gastouderopvang en is de informatie te vinden op de website van de Rijksoverheid. En vanzelfsprekend houden wij je op de hoogte.

Als een opvanglocatie moet sluiten
Moet je je opvanglocatie om wat voor reden dan ook sluiten? (Denk aan een positieve test of quarantaineplicht.) Geef het door aan ons Relatiebeheer team door te mailen naar info@4kids.nl of telefonisch via 0572- 341000. Wij zijn graag op de hoogte van jouw situatie. Daarnaast informeren wij de branche Kinderopvang, zodat zij kunnen monitoren hoe uitvoerbaar het huidige beleid is.

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Kijk op www.4kids.nl/corona of neem contact met ons op door te bellen naar 0572- 341000 of te mailen naar info@4kids.nl. Wij staan voor je klaar!

Pas goed op jezelf en elkaar. Blijf gezond!

Met vriendelijke groet,

Team 4Kids

4Kids B.V. | 0572-341000 | info@4kids.nl | www.4kids.nl
KvK 05076692 | BTW NL819661193B01 | IBAN NL52 RABO 0102 0668 84