4Kids

Beste {firstname},

Dit weekend heeft de overheid definitief besloten dat ouders hun eigen bijdrage over de periode 16 maart t/m 6 april gecompenseerd krijgen. Mocht de situatie langer aanhouden, dan kan deze regeling met enkele weken verlengd worden. Dat is heel goed nieuws!

Er wordt op dit moment gewerkt aan de details van de compensatieregeling en de uitbetaling ervan. De overheid streeft er naar om de details voor 1 april rond te hebben. Wij kunnen daarom nog niet de juiste antwoorden geven op vragen over de compensatie. Zodra wij meer informatie hebben van de overheid zullen wij je hierover z.s.m. informeren.

Nieuwe informatie
Vorige week was een hectische week waarbij de informatie per uur leek te veranderen. Inmiddels is er veel meer duidelijk. Daarom de belangrijkste details nog eens op een rij.

Let op! De informatie wijkt op sommige punten af van de informatie die je vorige week van ons hebt ontvangen.

Registreer alléén opvanguren, zoals deze normaal hadden plaatsgevonden

  • Alleen uren zoals deze normaliter, zonder coronamaatregelen, hadden plaatsgevonden worden door ouder of gastouder geregistreerd. 4Kids factureert deze uren;
  • Ook als de gastouder ziek is en niet kan opvangen worden de gebruikelijke opvanguren geregistreerd;
  • Ouders betalen de factuur voor de opvang zoals ze dat altijd doen;
  • Ouders passen niets aan bij de Belastingdienst met betrekking tot de opvanguren, indien er iets in de gezinssituatie of het inkomen wijzigt, doen ze dit wel;
  • Ouders geven aan 4Kids geen wijzigingen door;
  • Naast de kinderopvangtoeslag krijgen ouders ook hun eigen bijdrage terug van de overheid. De details van deze compensatieregeling worden momenteel uitgewerkt;

(Extra) noodopvang wordt niet geregistreerd
Noodopvang is gratis beschikbaar voor alle kinderen van wie één van de ouders werkt in een cruciale beroepsgroep, dus ook voor ouders die normaal geen gebruik maken van kinderopvang. Deze noodopvang hoeft niet geregistreerd te worden.

Hoe werkt dit precies?

  1. Ouders en gastouders die al een gezamenlijke koppeling hebben moeten handelen zoals de opvang normaliter, zonder de coronamaatregelen, zou lopen. Alléén uren die normaal gesproken waren afgenomen worden geregistreerd.
  2. Wordt een kind opgevangen op een tijd dat het normaal ook zou worden opgevangen? Dan worden deze uren geregistreerd (zie punt 1).
  3. Wordt een kind op een afwijkende dag opgevangen of vangt een gastouder een kind op dat normaal gesproken geen koppeling heeft met deze gastouder? Dan registreert de gastouder deze uren niet. Deze extra opvang is voor de ouders gratis. De gastouder wordt gecompenseerd doordat de 'normale' uren worden geregistreerd.
    Werkt een gastouder meer uren dan normaal? Dan zijn dit vrijwillige uren die bijdragen aan het bedwingen van het coronavirus. De ouder ontvangt over deze opvanguren geen kinderopvangtoeslag.
  4. Moet een ouder door ziekte van de gastouder uitwijken naar andere noodopvang of een andere gastouder? Dan geldt weer punt 3. De opvang is gratis. De gastouder wordt gecompenseerd doordat de 'normale' uren worden geregistreerd.

Wat is een cruciaal beroep?
We merken dat er af en toe onduidelijkheid is over wanneer een kind van een ouder met een cruciaal beroep naar de gastouder mag. Het verzoek van de overheid is om zelf de kinderen op te vangen als dat kan. Alleen als het niet lukt, kan er een beroep gedaan worden op de gastouder. Hierbij is het geen harde eis dat beide ouders een cruciaal beroep uitoefenen. Het kabinet vindt het belangrijk dat mensen met cruciale beroepen aan het werk kunnen blijven en er voor hen opvang beschikbaar is. De lijst cruciale beroepen is niet alles omvattend, maar geeft inzicht om de samenleving draaiend te houden. Het is aan ouders en werkgevers om hierin de juiste keuzes te maken.

Zieke kinderen
Kinderen die ziekteverschijnselen vertonen mogen sowieso niet naar de noodkinderopvang. Zij moeten thuis blijven. Lukt het niet om opvang te regelen, en werk je niet in een cruciaal beroep of in de vitale infrastructuur? Ga dan met de werkgever in gesprek over een oplossing.

Veel gestelde vragen
Op onze website vind je een overzicht met de meest gestelde vragen over het coronavirus en een link naar de meest actuele informatie van het Ministerie van SZW.

Heb je nog vragen? Bel of mail ons gerust: 0572- 341000 / info@4kids.nl.

Met vriendelijke groet,

Team 4Kids

4Kids B.V. | 0572-341000 | info@4kids.nl | www.4kids.nl
KvK 05076692 | BTW NL819661193B01 | IBAN NL52 RABO 0102 0668 84