4Kids

Beste {firstname},

Sinds afgelopen weekend is er een grote informatiestroom over het coronavirus op jou en ons afgekomen. Inmiddels hebben wij meer informatie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) met betrekking tot de kosten van de kinderopvang. Deze informatie willen wij graag met je delen.

Rol van de kinderopvang in de crisisbestrijding
Van de kinderopvang wordt op dit moment een extra inspanning gevraagd. Gastouders worden verzocht om opvang te blijven bieden waar dit echt noodzakelijk is. Maar ook om opvang uit te breiden, soms zelfs 24/7. Ondertussen wordt een groot deel van de ouders kinderopvang ontzegd. Eén van de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus is namelijk om alleen ouders/verzorgers met cruciale beroepen toegang te geven tot kinderopvang.

Vandaag schreef staatssecretaris Tamara van Ark deze brief naar alle betrokkenen. Hier onderschrijft ze het belang van de kinderopvang in deze crisissituatie.

Wat heeft dit voor invloed op het contract en de kinderopvangkosten?
Het Ministerie van SZW adviseert ouders om de overeenkomst met de gastouder en met het gastouderbureau ongewijzigd te laten en de facturen gewoon te blijven betalen. Ook als je op dit moment geen gebruik mag maken van de opvang of als het om een ZZP-gastouder gaat.

Door het betalen van de factuur behoudt je het recht op kinderopvangtoeslag (je moet namelijk een eigen bijdrage voldoen om recht te hebben op kinderopvangtoeslag). Het Ministerie van SZW onderzoekt hoe zij ook jouw eigen bijdrage vanaf 16 maart op een later moment kan compenseren. Op die manier kost het kinderopvangcontract helemaal niets.

Mag ik mijn contract opzeggen?
Je mag het contract met de gastouder en met 4Kids opzeggen. Je verliest daarmee echter wel jouw plek op de opvang na de coronacrisis en brengt jouw gastouder mogelijk in financiële problemen. Aangezien het Ministerie van SZW aangeeft dat zij ouders volledig willen compenseren, is opzeggen vanuit financieel oogpunt niet nodig. Heb je nu acute betalingsproblemen? Dan kun je onze financiële administratie om uitstel van betaling vragen. Wij zullen dan samen met jou zoeken naar een passende oplossing.

Wat als ik in een cruciale beroepsgroep werk?
Het uitgangspunt is dat kinderen niet naar school of de opvang gaan. Alleen als je de opvang niet georganiseerd kunt krijgen en je hebt een cruciaal beroep, is er een vangnet via school of de gastouder. Werk je in een cruciale beroepsgroep en heb je extra opvang nodig omdat je moet overwerken? Overleg dan met de gastouder wat hij/zij hierin voor jou kan betekenen. De gastouder kan de extra opvangvraag proberen in te vullen. Het Ministerie van SZW heeft aangegeven dat deze opvang je niets extra’s kost. Er is echter nog niet gecommuniceerd hoe dit wordt afgewikkeld. De gastouder moet in ieder geval de extra uren registreren.

Puntsgewijs houdt bovenstaande in:

  • De gebruikelijke uren worden door ouder of gastouder geregistreerd en door 4Kids gefactureerd;
  • Je betaalt de factuur voor de opvang zoals je dat altijd doet;
  • Je neemt contact op met de financiële administratie indien je uitstel van betaling wenst;
  • Je past niets aan bij de Belastingdienst met betrekking tot de opvanguren, indien er iets in jouw gezinssituatie of het inkomen wijzigt, doe je dit wel;
  • Je geeft aan ons geen wijzigingen of opzegging door, tenzij je in een cruciale beroepsgroep werkt en meer opvang nodig hebt;
  • Deze extra opvang registreert de gastouder wel. We wachten instructies van het Ministerie van SZW af omtrent de afrekening van deze uren.

Wij hebben een handig stroomschema gemaakt waarmee je kunt bepalen of je jouw kind(eren) naar de gastouder mag brengen.

Op onze website vind je een overzicht met de meest gestelde vragen over het coronavirus en een link naar de meest actuele informatie van het Ministerie van SZW. Heb je nog vragen? Bel of mail ons gerust: 0572- 341000 / info@4kids.nl.

Ik ga ervan uit je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en wil je hartelijk danken voor jouw medewerking en begrip,

Met vriendelijke groet,

Sebastiaan Dekkers
Algemeen Directeur

4Kids B.V. | 0572-341000 | info@4kids.nl | www.4kids.nl
KvK 05076692 | BTW NL819661193B01 | IBAN NL52 RABO 0102 0668 84