4Kids

Beste {firstname},

Bij deze een nieuwe update over de maatregelen omtrent het coronavirus, de compensatieregeling, advies om tijdig met de ouders te overleggen over de vakantie en het verzoek om je beschikbaarheid voor opvang te actualiseren.

Nieuw advies kinderen met neusverkoudheid
Tot op heden mochten kinderen met een neusverkoudheid niet naar de gastouder, tenzij de klachten van het kind als herkenbaar onveranderd pasten bij een reeds bestaande (chronische) aandoening en dit ook aangetoond kon worden. Na afstemming met het OMT heeft het RIVM de adviezen voor kinderen met neusverkoudheid met ingang van vandaag, woensdag 17 juni, als volgt aangepast:

“Kinderen van 0 tot 6 jaar met neusverkoudheid zonder koorts mogen naar de gastouder, behalve als zij een contact zijn van een patiënt met een bevestigde COVID-19 infectie of een volwassen gezinslid hebben met klachten passend bij COVID-19.

Kinderen van 0 tot 6 jaar met andere klachten dan neusverkoudheid, die bij COVID-19 kunnen passen (zoals benauwdheid, hoesten en koorts) moeten thuisblijven. Zij kunnen op verzoek van de ouders getest worden.

Jonge kinderen zijn veelvuldig neusverkouden en worden nu vaak geweerd omdat neusverkoudheid een symptoom van COVID-19 kan zijn. Bij kinderen verloopt COVID-19 echter niet ernstig en hun rol in het overdragen van het virus lijkt beperkt te zijn. Op dit moment wordt het daarom niet nodig geacht om alle kinderen van 0 tot 6 jaar met neusverkoudheid te weren of te testen.

Het is wel belangrijk dat kinderen van 0 tot 6 jaar met neusverkoudheid getest worden op COVID-19 als zij een contact zijn van een patiënt met een bevestigde COVID-19 infectie of deel uitmaken van een uitbraakonderzoek. Uiteraard kunnen kinderen met neusverkoudheid ook getest worden op indicatie van de behandelend arts of op verzoek van de ouders.”

De volledige handreiking van het RIVM met de achtergrondinformatie lees je hier.

4Kids volgt uiteraard de richtlijnen en adviezen van de overheid. In overleg met onze Klankbordgroep gastouders en de Oudercommissie vinden we het belangrijk om het volgende  advies aan ouders toe te voegen:

Maak de juiste afweging als je je kind met een neusverkoudheid bij je gastouder brengt. Het risico bestaat dat je gastouder ook verkouden wordt. Een verkouden gastouder mag geen opvang verlenen. De opvang moet dan tijdelijk sluiten voor alle ouders en kan pas hervatten als de gastouder 24 uur klachtenvrij is of negatief test op COVID-19. Daarnaast wordt een verkouden gastouder beperkt in de privésfeer. Zo kunnen eventuele kwetsbare personen in zijn/haar omgeving niet bezocht worden. Als je je kind zelf of op een alternatieve manier kan opvangen, dan adviseren wij om dit te doen. Volgens de huidige richtlijnen is dit echter geen verplichting en de gastouder mag het kind dan ook niet weigeren. Ga met elkaar in gesprek en probeer samen een passende oplossing te vinden.

De nieuwe adviezen worden z.s.m. aangepast in het protocol gastouderopvang.

Website SVB: vergoeding en mogelijkheid bezwaar
De website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), die namens de overheid de uitbetaling van de vergoeding van de eigen bijdrage tot het maximaal toeslagtarief verzorgt, staat online. Op deze website vinden ouders informatie over de berekening van de vergoeding. Ouders die het niet eens zijn met (de hoogte van) de vergoeding vinden hier ook de nodige informatie. Zo geeft de website een overzicht van mogelijke situaties waar sprake van kan zijn.

Ouders die recht hebben op deze vergoeding ontvangen tussen half juni en eind juni 2020 een brief per post of in hun Berichtenbox (Mijn SVB) van de SVB met daarin de hoogte van de vergoeding. Rond 8 juli 2020 wordt de vergoeding uitbetaald.

De overheid vergoedt de eigen bijdrage van ouders tot € 6,27 per uur. Deze compensatie gaat over de periode 16 maart tot 8 juni. De compensatieregeling van de gastouder en 4Kids gaat over het bedrag boven € 6,27 per uur en loopt van 16 maart tot 11 mei.

Als ouders in aanmerking komen voor een compensatie door jou, dan ben je hier afgelopen maandag 15 juni over geïnformeerd. De ouders hebben tot en met zondag 21 juni de tijd om te reageren in Mijn 4Kids > Financieel > Corona compensatie. Op maandag 22 juni sluit het doorgeven van de compensatie. Vanaf dan kun jij de bedragen accepteren dan wel afwijzen. Herinner de ouders indien nodig aan doorgeven van de compensatie, ook als zij geen vergoeding van jou verlangen. in dat geval geven zij 0 euro aan ons door. 

Overleg tijdig over de vakantie
De zomervakantie is in aantocht. Wij adviseren je om tijdig met de ouders in gesprek te gaan over de vakantie, zodat je weet op hoeveel kinderen je kunt rekenen. De ouders moeten eventueel vervangende opvang regelen indien jij vakantie hebt.

Komen jullie er samen niet uit of kan er geen vervangende opvang worden gevonden? Neem dan tijdig contact met ons op, zodat wij kunnen helpen.

Jouw beschikbaarheid voor opvang
Geef in Mijn 4Kids aan of je beschikbaar bent voor nieuwe gastkinderen of voor invalbeurten. Wij kunnen ouders met een zoekvraag het best van dienst zijn als jouw beschikbaarheid voor opvang up-to-date is. Werk daarom in Mijn 4Kids je beschikbaarheid regelmatig bij. Dan weten wij wanneer wij je kunnen benaderen met nieuwe zoekvragen.

Daarnaast adviseren wij je om een profiel in te vullen. Ook als je op dit moment niet actief op zoek bent naar gastkinderen. Met een duidelijk profiel weten wij wat je te bieden hebt. De zichtbaarheid van het profiel op onze opvangmarkt kan aan- en uitgezet worden.

Ga naar Mijn 4Kids > Opvangmarkt > Opvanggegevens om jouw gegevens te controleren en bij te werken.

Vragen
Heb je vragen en/of opmerkingen? Neem dan contact met ons op. Bel of mail ons via: 0572- 341000 / info@4kids.nl. Wij staan voor je klaar!

Met vriendelijke groet,
Team 4Kids

4Kids B.V. | 0572-341000 | info@4kids.nl | www.4kids.nl
KvK 05076692 | BTW NL819661193B01 | IBAN NL52 RABO 0102 0668 84