Opleiding tot gastouder

Wil je aan de slag als gastouder? Maar heb je nog niet het juiste diploma? Dan kun je de diplomaroute tot gastouder volgen. En dat kan nu zelfs gratis met de STAP-subsidie. Wil je eerst meer weten over het werken als gastouder? Dat lees je hier.

 

Opleiding tot gastouder

Met de diplomaroute zet je je kennis en ervaring om in een erkend diploma. Het is een versneld traject waarbij je direct examens doet. Je hoeft hierdoor ook geen lessen op school te volgen. Of stage te lopen. De theorie kun je vanuit huis leren.

Brochure diplomaroute

Direct aanmelden

Inhoud diplomaroute

De opleiding tot gastouder bestaat uit een aantal examens: schriftelijk, praktijk, keuzedeel en een centraal examen Nederlands en rekenen. Gemiddeld duurt de diplomaroute zes maanden. En ben je er ongeveer 4 uur per week mee bezig. Dit is deels afhankelijk van jouw eigen tempo. Je mag er maximaal acht maanden over doen om je diploma tot gastouder te behalen. De diplomaroute volg je via ROC Rivor.

Wanneer je kunt starten – de voorwaarden

 • Je bent 18 jaar of ouder
 • Je spreekt en schrijft Nederlands
 • Je hebt regelmatig op jonge kinderen gepast, het liefst in verschillende leeftijden:

  Je hebt zelf geen kinderen of kinderen jonger dan 2 jaar*

  • Je hebt de afgelopen twee jaar gemiddeld 4 uur per week op kinderen gepast
  • Hiervan heb je in het laatste jaar gemiddeld 2 uur per week op kinderen gepast

  Dit komt neer op 400 uur oppaservaring in de laatste twee jaar. Waarvan 100 uur in het laatste jaar.

  Je hebt één of meerdere kinderen van 2 jaar of ouder*

  • Je hebt de afgelopen twee jaar gemiddeld 1 uur per week op kinderen gepast
  • Hiervan heb je het laatste jaar gemiddeld een half uur per week op kinderen gepast

  Dit komt neer op 100 uur oppaservaring in de laatste twee jaar. Waarvan 50 uur in het laatste jaar.

 • Je voldoet aan de vooropleidingseis : voldoende praktijkervaring of diploma (vanaf lbo, vbo, vmbo of eerste drie jaren havo)

* Hieronder vallen zowel formele als informele (bijvoorbeeld kinderen van familie, vriendjes van kinderen en buren) oppasuren. Je mag de oppasuren meetellen zodra je de volledige verantwoordelijkheid en zorg hebt over de kinderen.

Kosten

Je kunt de diplomaroute gratis volgen met de STAP-subsidie. Dat zit zo:

Kosten diplomaroute € 1.325
STAP-subsidie overheid € 1.000
4Kids € 325
Jouw bijdrage € 0,-

Voorwaarden vergoeding 4Kids
De vergoeding van 4Kids ontvang je nadat je je diploma hebt behaald, de eerste ouder bij jou is gestart met de opvang én de eerste factuur heeft betaald. Wij verwachten van jou dat je minimaal één jaar als gastouder opvangt via 4Kids en minimaal 30 uur per maand opvang verzorgt. Voldoe je hier niet aan? Dan betaal je ons de € 325,- terug, plus € 180,- begeleidingskosten. Voor elke maand dat je wel hebt opgevangen wordt er € 50,- in mindering gebracht op het totaalbedrag. Na het behalen van je diploma krijg je zes maanden de tijd op gastkinderen te vinden voor je opvang. Op pagina 11 van onze brochure vind je tips die je kunt gebruiken bij het vinden van gastkinderen.

Wat als het STAP-budget op is?

Iedere twee maanden start de overheid een nieuw aanvraagtijdvak. Is het budget voor het aanvraagtijdvak op? Dan moet je wachten tot het volgende aanvraagtijdvak. Wil je toch eerder starten met de diplomaroute en geen gebruikmaken van het STAP-budget? Dat kan! Wij betalen dan een groot gedeelte van jouw diplomaroute mee. Voor meer informatie hierover kun je bellen naar 0572-341000 (keuze 2) of een mailtje sturen naar cursus@4kids.nl.

Op deze data wordt er in 2022 een aanvraagtijdvak gestart:
1 maart, 1 mei, 1 juli, 1 september en 1 november.

Aanmelden opleiding tot gastouder

Wil je jouw ervaring omzetten in een diploma en voldoe je aan de voorwaarden om te starten? Dan kun je je hieronder aanmelden.

Aanmelden diploma gastouder

Liever eerst even bellen?

Natuurlijk mag je ons altijd bellen als je vragen hebt. Of ervaring uit wilt wisselen of de diplomaroute iets voor jou is. Bellen kan via 0572-341000 (keuze 2). Ons mailadres is: cursus@4kids.nl.